Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Schoonmaken inductiekookplaat: tips
MAKUS design inductiekookplaat schoonmaken inductiekookplaat

Schoonmaken inductiekookplaat: tips

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie

Een inductiekookplaat is gelukkig een stuk makkelijker schoonhouden dan een gasfornuis! Bovendien vind ik het zelf ook een stuk leuker om te doen, minder gedoe en het wordt echt mooi schoon. In dit blog lees je hoe je je inductiekookplaat zo goed als nieuw kunt houden. Samengevat: zorg dat je vlekken tijdig verwijdert. Als je een schoonmaakmiddel gebruik: zorg dat je een goedgekeurd middel gebruikt. En: gebruik de juiste pannen.


MAKUS Honeycomb inductiekookplaat, in 'boerenchique' keuken

Sommige ingrediënten of vloeistoffen kun je het best direct verwijderen zodra ze op de kookplaat terecht komen. Daarover lees je zo meer. Andere type voedsel of ingrediënten die tijdens het koken op de kookplaat terecht komen, kun je het best gelijk na het koken verwijderen. Vaak is water of alleen een heel klein beetje schoonmaakmiddel met een doekje voldoende om de inductiekookplaat weer schoon te krijgen. Je kunt ook een sponsje gebruiken om vlekken te verwijderen. 

Als resten echt zijn aangekoekt, kun je hiervoor een metalen inductieschraper gebruiken. Die kun je bijvoorbeeld bij Bol.com kopen. Mijn ervaring en die we van  onze klanten terug krijgen, is dat een schraper niet nodig is op het moment dat je je inductiekookplaat gelijk na het koken (of na het eten) schoonmaakt. Dus: schaf 'm in eerste instantie nog niet aan.

inductie kookplaat schoonmaken
MAKUS Honeycomb inductiekookplaat,
experiment in kleur

Een aantal schoonmaakmiddelen zijn getest en goedgekeurd door SCHOTT CERAN®, dat is de producent van keramische glas voor inductiekookplaten. Ze zijn getest op het verwijderen van vet, voedsel, citroen/waterdruppels en metallic reflecterende lagen. 

  1. Delu Ako Minky (Keramische Kookplaatenreiniger)
  2. Dr. Becher (Keramiek Rein)
  3. JEMAKO (Citroensteen)
  4. Kruidvat (Kruidvat keramische kookplaatenreiniger)
  5. Lidl – Promotion Article (W5)

Dit zijn geen milieuvriendelijke middelen. Gebruik er zo min mogelijk van. We zijn bezig met een eigen duurzame MAKUS-variant, maar die is er nog niet. Hieronder volgen een aantal type vlekken en hoe je ze het best kunt verwijderen: 

Ingebrande zuren
Basisregel: zorg dat je pannen droog zijn aan de buitenkant en onderkant. Als er toch vlekken komen door het inbranden van een zure vloeistof, dan kunnen ze worden verwijderd met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. Met een doekje of sponsje. 

Shiney olielaag ‘iridescent layer’
Deze vlekken kunnen ontstaan door gebruik van ongeschikte schoonmaakmiddelen. Als ze een paar keer inbranden tijdens het koken worden ze steeds moeilijker te verwijderen. Deze vlekken moet je zo snel mogelijk verwijderen met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. 

Ingebrande suiker
Suiker karamelliseert bij een temperatuur van ongeveer 110 graden Celcius. Op een hete inductieplaat reageert de suiker met het keramische glas. Het is dus van belang de suiker zo snel mogelijk te verwijderen om het inbranden ervan te voorkomen. Doe het zo snel mogelijk! In eerste instantie met een sponsje of doekje. Is de vlek al ingebrand? Gebruik dan een metalen schraper. Als de suiker inbrandt kunnen er kleine kuiltjes ontstaan, deze hebben geen effect op de functionaliteit van de inductieplaat. 

Gesmolten aluminium en plasticfolie
Verwijder folie gelijk van de hete inductieplaat. Zo voorkom je dat het smelt op de inductieplaat. Zodra het is gesmolten op de inductieplaat is het niet meer te verwijderen. Het heeft geen impact op de functionaliteit en stabiliteit. 

Vlekjes met een metallic shine
Kookgerei met een aluminium of koperen bodem kunnen een residu achterlaten. Het residu kan vlekjes geven met een metallic-achtige shine. In de meeste gevallen kunnen deze vlekjes worden verwijderd met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. 

Het glas van de MAKUS inductieplaat komt van SCHOTT CERAN®. Dit is werelds beste keramische glas en tot op zekere hoogte krasbestendig. Bij onzorgvuldig handelen kunnen er toch krassen ontstaan. Enkele tips om krassen te voorkomen:
- Gebruik geschikte potten en pannen.
- Houdt zowel de kookplaat als de onder- en zijkant van pannen droog schoon.
- Gebruik geen corrosieve sprays zoals ovensprays en vlekverwijderaars .
- Behandel je inductieplaat niet als aanrecht. 


MAKUS inductiekookplaat Marble, rvs pan

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over hoe je je inductieplaat goed kunt verzorgen! Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.