Home / News / Schoonmaken inductiekookplaat: tips
MAKUS design inductiekookplaat schoonmaken inductiekookplaat

Schoonmaken inductiekookplaat: tips

Een inductiekookplaat is gelukkig een stuk makkelijker schoonhouden dan een gasfornuis! Bovendien vind ik het zelf ook een stuk leuker om te doen, minder gedoe en het wordt echt mooi schoon. In dit blog lees je hoe je je inductiekookplaat zo goed als nieuw kunt houden. Samengevat: zorg dat je vlekken tijdig verwijdert en een goedgekeurd schoonmaakmiddel gebruikt.

Sommige voedingsmiddelen of producten dienen direct te worden verwijderd als ze op de kookplaat terecht komen. Je leest verderop om welke situaties dat gaat. Andere type voedsel of ingrediënten die tijdens het koken op de kookplaat terecht komen kun je het best gelijk na het koken verwijderen. Als resten zijn aangekoekt, kun je hiervoor een metalen inductieschraper gebruiken. Die kun je bijvoorbeeld bij Bol.com kopen. Breng als de kookplaat is afgekoeld enkele druppels van een goedgekeurd schoonmaakmiddel op de plaat aan. Wrijf de plek schoon met een zachte vaatdoek. Haal er nog een keer een doekje over met schoon water en wrijf het oppervlak vervolgens droog.  

Een aantal schoonmaakmiddelen zijn getest en goedgekeurd door SCHOTT CERAN ®. Ze zijn getest op het verwijderen van vet, voedsel, citroen/waterdruppels en metallic reflecterende lagen. 

  1. Delu Ako Minky (Keramische Kookplaatenreiniger)
  2. Dr. Becher (Keramiek Rein)
  3. JEMAKO (Citroensteen)
  4. Kruidvat (Kruidvat keramische kookplaatenreiniger)
  5. Lidl – Promotion Article (W5)

We zijn bezig met een eigen duurzame MAKUS-variant, maar die is er nog niet. Hieronder volgen een aantal type vlekken en hoe je ze het best kunt verwijderen: 

Ingebrande zuren
Zorg dat je pannen droog zijn aan de buitenkant en onderkant. Als er toch vlekken komen door het inbranden van een zure vloeistof, dan kunnen ze worden verwijderd met een goedgekeurd schoonmaakmiddel.  

Shiney olielaag ‘iridescent layer’
Deze vlekken kunnen ontstaan door gebruik van ongeschikte schoonmaakmiddelen. Als ze een paar keer inbranden tijdens het koken worden ze steeds moeilijker te verwijderen. Die moet je zo snel mogelijk verwijderen met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. 

Ingebrande suiker
Suiker karamelliseert bij een temperatuur van ongeveer 110 graden Celcius. Op een hete inductieplaat reageert de suiker met het keramische glas. Het is dus van belang de suiker zo snel mogelijk te verwijderen om het inbranden ervan te voorkomen. Je kunt hiervoor een metalen schraper gebruiken. Als de suiker inbrandt kunnen er kleine kuiltjes ontstaan, deze hebben geen effect op de functionaliteit van de inductieplaat. 

Gesmolten aluminium en plasticfolie
Verwijder folie gelijk van de hete inductieplaat met de metalen schaper die bij de
inductieplaat is geleverd. Zo voorkom je dat het smelt op de inductieplaat. Zodra het is gesmolten op de inductieplaat is het niet meer te verwijderen. Het heeft geen impact op de functionaliteit en stabiliteit. 

Vlekjes met een metallic shine
Kookgerei met een aluminium of koperen bodem kunnen een residu achterlaten. Het residu kan vlekjes geven met een metallic-achtige shine. In de meeste gevallen kunnen deze vlekjes worden verwijderd met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. 

Het glas van de MAKUS inductieplaat komt van SCHOTT CERAN®. Dit is werelds beste keramische glas en tot op zekere hoogte krasbestendig. Bij onzorgvuldig handelen kunnen er toch krassen ontstaan. Enkele tips om krassen te voorkomen:
- Gebruik geschikte potten en pannen.
- Houdt zowel de kookplaat als de onder- en zijkant van pannen droog schoon.
- Gebruik geen schuurspons.
- Gebruik geen corrosieve sprays zoals ovensprays en vlekverwijderaars .
- Behandel je inductieplaat niet als aanrecht. 

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over hoe je je inductieplaat goed kunt verzorgen! Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.