Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Op bezoek bij: een MAKUS liefhebber
Op bezoek bij: een MAKUS liefhebber

Op bezoek bij: een MAKUS liefhebber

Een unieke kookplaat op een unieke plek. Hans is een van de eerste MAKUS gebruikers en woont op een zelfgebouwde woonboot in het centrum van Amsterdam. Hans, vertel ons meer over je woonboot en je MAKUS!

Hoe kom je op deze prachtige woonboot terecht?  
“Nou, dat is al lang geleden. Ik wilde heel graag in de buurt van of op het water wonen. Na veel zoeken vond ik een oude, volledig uitgewoonde woonboot maar wel op een hele goede locatie. Ik heb twee jaar op de oude boot gewoond, en in de tussentijd de nieuwe ontworpen en gebouwd.”

Je ligt misschien wel op het meest gewilde woonboot plekje van Amsterdam, hoe voelt dat?
“Bevoorrecht! Al herkende 20 jaar geleden nog maar weinig mensen hoe goed dit plekje echt is. Station, tram, winkels, snelwegen, centrum en de polder. Alles binnen een paar honderd meter. Wat ik eigenlijk het fijnste vind is echter wat subtieler: doordat de Amstel hier zo breed is heb ik heel veel vrije lucht als ik naar buiten kijk. Dat is zó fijn: midden in de stad veel water en lucht om je heen.

Is het niet gek dat er continu boten door je achtertuin varen?
Dat valt wel mee, doordat ik net in een ‘knik’ lig varen de meeste wat verder van mij vandaan en heb ik er niet zoveel last van. Het is ook eigenlijk wel gezellig dat zo veel mensen van de Amstel genieten. Als ze maar niet te hard varen of super veel herrie maken dan vind ik het wel leuk.”

Je hoort wel eens: een woonboot, dat is altijd gedoe. Klopt dat?
Nee, dit is een woonark dus geen schip maar een betonnen bak. Daar zit gewoon nul onderhoud aan. Ik heb wel gekozen voor een houten opbouw die heeft wel liefde en aandacht nodig, maar dat zou op ‘t land niet anders zijn geweest.”

Wat zou je mensen adviseren wiens droom het is op een woonboot te wonen? “Zoeken, zoeken en nog meer zoeken. Er zijn echt nog steeds mogelijkheden zeker als je een beetje inventief bent. Het is echter wel duurder geworden dan 20 jaar geleden maar dat geldt voor heel Amsterdam.”

Is je boot ook een beetje duurzaam gebouwd?
“Toen ik de boot bouwde was ik al met duurzaamheid bezig, maar meer met de materialen dan met de energie. Alles is met FSC hout en duurzame materialen gemaakt. Ook is de boot goed geïsoleerd. In het begin had ik een paar zonnepanelen en een zonneboiler maar ik heb nu eindelijk een helemaal energie-neutrale woning. Met een warmtepomp die water uit de Amstel haalt. Dat werkt super. En met Infrarood-paneel, 400 liter boiler en natuurlijk de mooie MAKUS inductieplaat!”

Je bent een van de eerste kokers op een MAKUS! Waar had je het gezien? “Ik zag een plaatje op het internet toen het nog in ontwikkeling was. Ik had er jaren tegen op gezien om afstand te doen van mijn stoere gaskookplaat. Maar toen ik de mooie MAKUS inductieplaat zag dacht ik: nu heb je geen excuus meer, nu ga je om.”

En nu ligt ie te pronken in je keuken, ben je er blij mee?
“Jaaa! Ik ben er erg blij. Vooral omdat het niet zo’n grote dooie, zwarte plaat is maar een mooi design dat echt wat toevoegt aan mijn woning.”

Hoe is voor jou de overstap van gas naar inductie?
“Eerlijk is eerlijk, het was toch wel even wennen. Al mijn goede pannen moesten eruit en in het begin bakte ik af en toe wat aan, want het reageert zó snel, echt sneller dan gas. Inmiddels ben ik eraan gewend en gaat het prima.”

Adviseer je MAKUS aan anderen?
“Absoluut, het is een leuk en goed concept dat echt kan helpen in de energie-transitie. Veel mensen willen best wel veranderen maar het helpt als we het dan een beetje mooier en leuker kunnen maken.”