Home / News

News

MAKUS Marble bij interieurontwerpster Jantien

MAKUS Marble bij interieurontwerpster Jantien

Afgelopen week spraken we met duurzaam interieurontwerpster Jantien over de uplift van haar keuken. Dus niet: oude keuken eruit, nieuwe erin. Maar vanuit de keuken die er al in zat (en nog goed was op veel vlakken) gekeken hoe de keuken te moderniseren. Het is een inspirerend verhaal, waarin duurzaamheid en esthetiek centraal staan.  

 Over Jantien

Jantien woont samen met haar man in Didam, in een oud doktershuis uit 1927. Ze hebben drie kinderen, die inmiddels het huis al hebben verlaten. Jantien is duurzaam interieurontwerpster. Dat houdt in dat ze bij het ontwerp in eerste instantie zo veel mogelijk gebruik maakt van hergebruikte materialen. Is dat echt niet mogelijk? Dan is de meest duurzame oplossing om een zo duurzaam mogelijk materiaal toe te passen.

Waarom vind je duurzaamheid zo belangrijk?

“We kunnen er gewoon niet meer om heen dat we ons gedrag moeten aanpassen voor een leefbare planeet. Een lang, gelukkig en gezond leven, ook voor de volgende generaties. Het is logisch om alles te doen wat in ons eigen vermogen ligt, daarbij hoef je niet heilig te zijn en in een regenton te gaan wonen. Maar er zijn zo veel laagdrempelige duurzame oplossingen, pas ze toe! Gooi zo min mogelijk weg, koop zo min mogelijk nieuw. En als dan toch nieuw: wat is de meest duurzame oplossing? Als er vaker voor een duurzame oplossing wordt gekozen, worden ze zichtbaarder en betaalbaarder. Dan ontstaat er een sneeuwbaleffect, daar moeten we heen!”

Je hebt je keuken een upgrade gegeven, hoe kwam je tot dat besluit?

“Onze keuken komt uit 1990 (we hebben het labeltje nog gevonden!). Op een aantal punten was er slijtage, zoals in het aanrechtblad. We wilden ook graag van het gas af. En bovendien vonden we de kleur van de kastjes erg lelijk. Het geraamte van de keuken, kastjes en scharnieren zijn nog goed, zonde om voor een hele nieuwe keuken te gaan.”

Hoe heb je het aangepakt?

“We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende verantwoorde opties om je keuken een upgrade te geven. Daarbij hebben we veel hulp gehad, van bijvoorbeeld keukenontwerper Mark Ros en interieurbouwer Niels van Allforwood.”

Waar zijn jullie keuzes op gevallen?

  • Spuiten van de keukenkastjes
  • MAKUS (inductiekookplaat)
  • Diggels (keukenblad)
  • Quooker (kraan)

En… Blij met het resultaat?

“Jaaaa, zeker! Het is én mooi én verantwoord. Het toonbeeld dat schoonheid en duurzaamheid samengaan, ze versterken elkaar. Het blad van Diggels is gemaakt van gerecycled beton, het blad voelt zo lekker aan dat ik het telkens wil aanraken. Het geeft bovendien een natuurlijke look. Ook de MAKUS-kookplaat is daar een voorbeeld van. Zwart zou afbreuk doen aan dit blad, het komt met een MAKUS veel beter tot haar recht. We krijgen veel complimenten van mensen die hier over de vloer komen, het straalt rust en harmonie uit, men is verrast.” 

Heb je tips voor anderen die hun keuken willen upgraden? 

”Het is geweldig om te doen en je bespaart kosten. Als je voor verantwoorde keuzes gaat kun je er nog meer van genieten, althans wij dan. Een paar tips:

  • Je keukenkastjes laten spuiten. Niet duur, wel gelijk een hele ander look!
  • Blad vervangen: dit lijkt misschien complex, maar valt best mee
  • Gas eruit, inductie erin
  • Als andere apparaten te wensen overlaten: vervang je apparatuur met duurzame opties.

Ga ervoor!”

En we begrepen dat je ook met een boek bezig bent om mensen te enthousiasmeren voor duurzame interieur opties?

 “Ja, dat klopt. Ik ben bezig met een boek over duurzaam interieur. Om mensen een handje te helpen aan duurzame en mooie interieurtoepassingen. Het is bedoeld voor zowel de consument als interieurontwerpers.”

Ben je benieuwd naar het boek, heb je zelf ideeën erover of wil je gewoon graag in contact komen? Stuur Jantien dan een mailtje: info@designstudiojantienbroere.nl

Keuken 'before'

   

Keuken 'after'

   

Binnen bij: Bettina Neseker

Binnen bij: Bettina Neseker

Een unieke kookplaat in een unieke keuken. Bettina Neseker zette met MAKUS het laatste accent op haar uitgesproken keuken. 

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Bettina Neseker en ik woon in Amsterdam Oud West, met kinderen en man. In 2013 heb ik CITYMOM opgezet: dé hotspot en lifestyle website voor moeders. Daarnaast ontwerp ik unieke kleden en spiegels via mijn merk STUDIO VACAY. In 2021 heb ik een opleiding interieurstyling gevolgd. Ik vind het te gek dat ik sindsdien van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Sinds dit jaar ben ik namelijk (ook) werkzaam als interieurstylist.”

Welke aspecten hebben een rol gespeeld bij het ontwerp van jullie keuken?
“Onze grote wens was een kookeiland. En dan wel een uniek exemplaar. Dat betekent dus niet van wit marmer bijvoorbeeld. Het moest echt een eyecatcher worden, het middelpunt van het huis.”

Jullie hebben gedurfde keuzes gemaakt, is dat alleen voor de keuken of komt dat terug in het gehele interieur?
“Ik hou van kleur. Dat zie je op verschillende plekken terug, zoals in alle slaapkamers en in de aanbouw op onze benedenverdieping. En ook in onze ‘Miami Vice’ toilet, dat lila tegels heeft met roze muren én roze wc en wasbak.”

Liep alles op rolletjes of zijn jullie ook tegen zaken aangelopen?
“Er liep weinig op rolletjes, maar dat wil ik graag achter mij laten. Niet meer over nadenken. Maar verbouwen, liever nooit meer.”

En, ben je blij met het resultaat?
“Heel erg blij. De keuken is precies wat ik mij had voorgesteld. De roze inductiekookplaat van MAKUS maakt hem helemaal af!”

Wat voor rol heeft de keuken in jullie gezinsleven?
“Ik wilde een kookeiland omdat het mij gezellig leek dat iedereen dan aan de bar hangt tijdens het koken. En eigenlijk zitten we nu alleen nog maar aan het kookeiland, en nooit meer aan tafel. Ontbijt, lunch, borrel en avondeten, alles is leuker aan het kookeiland. Ik zit er ook graag te werken. Kortom, eigenlijk zitten we er de hele dag! Het verbindt ons gezin. We hebben nog nooit zoveel tijd op een plek samen doorgebracht.” 

Wat adviseer je anderen bij het ontwerp van hun keuken?
“Handel naar je eigen behoeftes: wat vind je belangrijk in een keuken? Zelf hou ik niet van veel items op het aanrecht. Vandaar de keuze voor een kokend-waterkraan en een inductiekookplaat die mooi wegvallen in het geheel. Ik ben geen keukenprinses en daarom heb ik ook niet veel kookspullen, dus ook maar beperkte kastruimte. Dat zorgt voor een rustig interieur. Qua ontwerp raad ik ‘out of the box’ denken aan. De keuken is namelijk een plek die je meerdere keren per dag gebruikt, so make it a good one.”

Ben je blij met je MAKUS Simply Pink?
“Ik vind hem fantastisch. Ik was een beetje huiverig over inductie koken, maar daar vanaf dag één meteen aan gewend. Ik zou nu nooit meer anders willen. Daarbij vind ik het heel kindvriendelijk, zo zonder vlammen. Ook vind ik het mooi dat hij opgaat in de keuken zelf, dus niet zo’n zwarte opvallend vlak is. De MAKUS oogt rustig en past daardoor perfect bij ons interieur. Hij is echt uniek! Iedereen die onze keuken ziet, begint over de roze inductiekookplaat!”

Adviseer je MAKUS aan anderen?
“JAAAAAAA!!!!!”

 

Designers bij MAKUS: Merel en Mirjam

Designers bij MAKUS: Merel en Mirjam

Mirjam en Merel zijn het ontwerpduo van MAKUS. Ze weten elkaar uit te dagen, te inspireren en te stimuleren. Zo komen ze tot prachtige nieuwe MAKUS designs. Nieuwsgierig naar dit duo? Lees hier meer over M&M.  

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Merel: “We kennen elkaar dankzij een programma voor duurzame ondernemers bij de Impact Hub in Amsterdam. Het leuke van dat programma was dat er veel interactie en uitwisseling was tussen alle verschillende ondernemers.”

Mirjam:” Iedereen hielp elkaar met zijn of haar kennis. Op die manier bleek al snel dat ik met mijn ontwerp-achtergrond (Design Academy Eindhoven), Merel kon helpen bij het verwezenlijken van haar ideeën voor MAKUS.”

Hoe komen jullie tot nieuwe ontwerpen?
Merel: “We zijn eigenlijk constant bezig met trends, op het gebied van kleuren en patronen maar ook sociale trends. Denk aan de betekenis van een keuken of de plek van de keuken in het huis.”

Mirjam: “Wat voor ons heel belangrijk is, is dat de ontwerpen uiteindelijk tijdloos zijn. Een inductieplaat koop je voor een lange tijd, je wil dan niet dat je binnen een aantal jaar bent uitgekeken op het ontwerp.

Als we een trend hebben gevonden die past bij MAKUS, werken we verschillende opties uit die we door een groep consumenten laten beoordelen.”

Wat is de kracht van jullie samenwerking?
Mirjam: ”Werken met Merel voelt niet als werken. We delen hetzelfde enthousiasme en dat versterkt elkaar. Verder hebben we ieder onze eigen expertises waarin we de ander volledig vertrouwen en aanvullen. Als Merel iets zegt waar ik het niet mee eens ben is dat vaak omdat zij iets benadert vanuit een heel ander oogpunt dan ikzelf. De discussie die er dan ontstaat zorgt ervoor dat we uiteindelijk tot het beste resultaat komen. Zo blijven we van elkaar leren.”

Merel: “Amen.”

Waar zijn jullie nu mee bezig?
Merel: “We willen het assortiment graag uitbreiden, met zowel designs als functionaliteiten. Zo zie je in de markt nu veel inductie met geïntegreerde afzuiging. Met het geven van ook die optie, bieden we nog meer mogelijkheden je keuken naar eigen smaak in te delen. Wij willen ervoor zorgen dat ook je inductiekookplaat past bij je keuken, om zo nóg meer mensen fossielvrij te laten koken!”