Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs

Blogs

Restyle je keuken: tips

Restyle je keuken: tips

Je keuken pimpen
Ben je helemaal klaar met je keuken? Of, betrek je net een nieuwe woning, maar met een keuken die niet jouw smaak is? Dan is een eerste reactie vaak: die gaat er gelijk uit. De vraag is of het vervangen van de gehele keuken wel nodig is om er jouw eigen plek van te maken. Het is een kostbare exercitie en allesbehalve duurzaam.

Ons advies is: neem de keuken nog een keer goed onder de loep. Waar zit het ‘m precies in dat ie je niet aanstaat? De kleur, het materiaal van de kastjes, het aanrechtblad, etc. Het zou zomaar kunnen dat de keuken met een paar ingrepen omgetoverd kan worden tot een plek waar je je helemaal thuis voelt. Een aantal keuken-pimp tips:

Fronten: pimpen of vervangen
Je kastdeuren (fronten) zijn samen een groot oppervlak. Ze zijn daarmee een dominante factor in hoe je keuken eruitziet. In veel gevallen zijn de kastjes nog prima. Dan is het handiger om alleen je fronten te upgraden of te vervangen, dan om ook het binnenwerk te vervangen.

Er zijn inmiddels veel partijen die alleen frontjes leveren. De keuze is reuze aan materiaal en kleur. Veel partijen specialiseren zich volledig op IKEA- formaten. Een aantal kunnen hier ook van afwijken. We noemen er een aantal:

Als je fronten nog prima zijn, maar de kleur staat je niet aan. Kun je ze ook (laten) wrappen. Je kunt op verschillende plekken wrapfolie bestellen in uiteenlopende standaard kleuren. Er zijn ook partijen waar je wrap in een eigen kleur kunt laten maken. Zoals Custom Graphics

Accessoires
Accessoires klinkt misschien als een detail, maar accessoires hebben vaak een bepalende stempel op de look en feel van het interieur/de keuken. De truc is om accessoires zorgvuldig uit te kiezen en te zorgen dat het één verhaal vertelt.

Het gevaar ligt namelijk op de loer dat het aanrechtblad wordt gebruikt als afzetplek, ook wel ‘clutter’ in het Engels. Nu is ‘cluttercore’ op zichzelf juist een trend. Maar ook bij cluttercore gaat om een zorgvuldige selectie aan unieke en persoonlijke items, die jouw verhaal vertellen. 

Marktplaats is je vriend. Goed zoeken en je vindt de meest prachtige parels.

Ander werkblad
Zijn de frontjes nog prima, maar het aanrechtblad aan zijn eind? Ook deze kun je redelijk eenvoudig als los onderdeel vervangen. Afhankelijk van het materiaal, kun je hier zelf mee aan de slag. Zo is het redelijk eenvoudig om zelf een betonnen aanrecht te storten. 

Van gas naar inductie
Last but not least, is het ook relatief eenvoudig om je gastoestel met een inductiekookplaat te vervangen. Welke stappen je hiervoor moet nemen, is afhankelijk van je uitgangssituatie. Bijvoorbeeld of er al de juiste aansluiting in je keuken aanwezig is en hoe groot de uitsparing (het gat) in je aanrechtblad is. Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Stuur dan een mail naar info@makuskitchen.com.

Pinterest
Pinterest is ook your best friend. Hier vind je boordevol inspiratie over het pimpen en restylen van je keuken. Soms kom je in een ‘loopje’ terecht met telkens dezelfde beelden. Dan is het handig om andere zoekwoorden te gebruiken of te switchen naar Engelse zoektermen.

Hoe meer je liefde en zorg je zelf in het restylen van je keuken stopt, hoe meer eigen het wordt. De moeite loont.

Succes en plezier om van je keuken jouw paleis te maken!

 

Publicatie: MAKUS in VT Wonen Keukenspecial

Publicatie: MAKUS in VT Wonen Keukenspecial

MAKUS in de schijnwerpers! De VT Wonen geeft 1x per jaar hun Keukenspecial uit. Een prachtige dikke uitgave met alle trends en ontwikkelingen op het gebied van keukens. Voor de Keukenspecial van 2023 is MAKUS benaderd om als expert haar visie te geven op keukens en het gedachtegoed achter MAKUS te delen.  

Wanneer is het idee voor Makus ontstaan?
‘In 2017, toen ik als duur- zaamheidsadviseur bij een adviesbureau werkte. Rond die tijd werd duidelijk dat alle woningen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Samen met gemeenten, woningbouwcorporaties en netbeheerders zocht ik een antwoord op de vraag: hoe gaan we dat doen? Het leidde tot technische discussies over de kosten en mogelijkheden van zonnepanelen, isolatie en inductie. Dat alleen daarnaar werd gekeken, vond ik jammer. Natuurlijk moet de techniek kloppen, maar we moeten verduur- zaming ook leuk maken. Ik ging op zoek naar een product dat duurzaam én mooi is. Toen ik op design-zonnepanelen stuitte, dacht ik: er zijn vast ook inductiekookplaten die mooi- er zijn dan de bekende zwarte, glimmende exemplaren. Die bestonden nog niet, dus besloot ik ze zelf te maken.’

Waarom is kleur belangrijk?
‘De keuken is de afgelopen decennia een belangrijk onderdeel van het interieur geworden; je kunt alle materialen en kleuren afstemmen op je woonkamer. Toch wordt bij de kookplaat nog vooral gekeken naar functi- onaliteit. Wij benaderen de inductiekookplaat niet als apparaat, maar als interieuritem. Met kleuren en patronen kan hij de harmonie in de keuken versterken in plaats van verbreken.’

Werken gekleurde inductiekook- platen even goed als zwarte?
‘Ja, de functionaliteit verschilt niet, ze zijn beide gemaakt van keramisch glas. Het
enige verschil is dat ons glas niet zwart, maar transparant is. Met daaronder een slijtvaste print, bijvoorbeeld van terrazzo, marmer of een goudkleurig honingraatpatroon.’

Hoe bedenk je die ontwerpen?
‘Die maak ik samen met trendwatcher en ontwerper Mirjam de Bruijn. We kijken goed om ons heen: wat gebeurt er in de mode, in keukens, op meubelgebied en qua kleuren?

We zien bijvoorbeeld dat mensen steeds meer openstaan voor natuurlijke tinten en zachte pastelkleuren, na een periode waarin zwarte keukens in waren. Ook volgen we toonaange- vende mensen die verstand hebben van trends, zoals Christine Boland en Lidewij Edelkoort. Onze ontwerpen mogen trouwens meevaren op een trend, maar moeten in de basis tijdloos zijn. Simply Pink is daar een goed voorbeeld van: onze kookplaat in subtiel, terracotta-achtig roze. Die kleur was de afgelopen jaren een trend en blijft het goed doen.’

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een inductiekookplaat?
‘De eerste stap is nagaan wat voor kok je bent en waar je behoefte aan hebt. Wil je een groot of klein kookveld? Vind je het belangrijk dat twee zones aan elkaar gekoppeld kunnen worden tot een grotere zone? Wil je een afzuigkap of heb je liever een geïntegreerde afzuiging? We hebben net een kookplaat met afzuiging ontwikkeld, Makus Moon. In het midden zit een rond rvs-filter, dat kookdam- pen naar beneden afzuigt. Als je een puur functionele inductiekookplaat wil, zijn er su- perveel opties. Maar wil je hem ook voor de looks en zoek je een kookplaat die het kleurpalet van je keuken versterkt, dan kom je eerder bij ons uit.’

Welke rol speelt duurzaamheid?
‘Verduurzaming in de keukenwereld is een grote uit- daging, merk ik. De branche is erg traditioneel en je bent aangewezen op een paar leveranciers die onder- delen maken. Daar heb je weinig invloed op, zeker als kleine speler met een nieuw product. Evengoed proberen we de milieu-impact van ons product en productieproces te minimaliseren. Zo onderzoeken we nu met een Nederlandse recyclepartij of glas weer in de productieketen opgenomen kan worden als het aan het eind van zijn levensduur is. De eerste resulta- ten zien er goed uit. Het zou uiteindelijk kunnen betekenen dat niet alleen onze, maar álle inductie- kookplaten beter gerecycled kunnen worden. Na eindeloos testen is het ook gelukt om een volledig kartonnen verpakking te ontwikkelen voor Makus Moon, die even sterk is als piepschuim. Dat was echt een overwinning. Zo proberen we steeds nieuwe stappen te zetten.

inductiekookplaat met afzuiging in kleur

Inductiekookplaat met afzuiging: goed onderhoud

Zorg dragen voor je spullen is altijd een goed idee. Bij een kookplaat met afzuiging zit dat in het goed schoonhouden van het glasoppervlak en het regelmatig reinigen van de filters. Deze blog gaat over het reinigen van de filters van een inductiekookplaat met afzuiging. Wil je weten hoe je het glasoppervlak goed schoonhoudt? Lees dan het blog dat we hier eerder over hebben geschreven.  

Werking van een (recirculatie) kookplaat met afzuiging
Een recirculatie kookplaat met afzuiging zuigt de kooklucht naar beneden af. De afgezogen lucht komt als eerst langs de vetfilter, die de kooklucht ontdoet van vetten. Daarna komt de afgezogen lucht langs een geurfilter. De geurfilter ontdoet de kooklucht van kookgeuren. Vervolgens wordt de lucht terug de ruimte ingeblazen. Als de kooklucht naar buiten wordt afgezogen (dus niet recirculatie) dan is er geen geurfilter nodig. 

Twee filter systemen: een vetfilter en geurfilter
Een recirculatie inductiekookplaat met afzuiging maakt dus gebruik van geïntegreerde filtersystemen: een vetfilter en een geurfilter. Voor de geurfilter zijn er twee veelgebruikte opties: een koolstoffilter en een plasmafilter. De MAKUS Moon maakt gebruik van een hoogwaardige koolstoffilter. 

Onderhoud filtersystemen
Goed onderhoud van zowel de vetfilter als de geurfilter is belangrijk. Dan werkt je inductie kookplaat met afzuiging het meest optimaal.

Vetfilter
De vetfilter houd je schoon door ‘m regelmatig in de afwasmachine te plaatsen. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van de intensiteit waarmee je kookt. Gebruikelijk is ongeveer een keer per week. Zijn er veel vetten vrijgekomen tijdens het kookproces? Stop ‘m dan gelijk na het koken in de vaatwasser of was ‘m met de hand af.

Geurfilter
De MAKUS Moon inductiekookplaat met afzuiging maakt gebruik van een hoogwaardige koolstoffilter. Door de koolstoffilter bij intensief gebruik om de 2/3 maanden te reinigen en te drogen, kan deze weer voor een nieuwe periode onbezorgd gebruik geschikt worden gemaakt.

Reinigen werkt door ‘m met de hand te spoelen met warm water (50-55 graden). Dit kan 4 tot 5 keer worden gedaan. Het drogen gaat door de filter in de oven te plaatsen, op 60 graden gedurende 60 min.

Koolstoffilter vervangen. De koolstoffilter wordt periodiek worden vervangen. De frequentie is afhankelijk van de intensiteit waarmee gekookt wordt:
- Intensief: 15 - 18 mnd
- Gemiddeld: 18 - 24mnd
- Laag: 24 - 27mnd

Een nieuwe koolstoffilter voor je kookplaat kopen? Elk type inductiekookplaat met afzuiging heeft zijn eigen model (koolstof)filter. Let erop dat je de juiste koolstoffilter voor jouw kookplaat aanschaft. Voor de MAKUS Moon inductiekookplaat kan de koolstoffilter los bij MAKUS worden aangeschaft.

Een ander type geurfilter dat steeds meer wordt toegepast is een plasmafilter. Een plasmafilter haalt naast kookgeuren ook bacteriën, schimmels en fijnstof uit de lucht. Een plasmafilter gaat 10-15 jaar mee. Het is technisch mogelijk om een plasmafilter op de MAKUS Moon aan te sluiten.

Heb je nog vragen hierover? Laat het ons weten. Je kunt een mail sturen naar info@makuskitchen.com.

Binnen bij: Bettina Neseker

Binnen bij: Bettina Neseker

Een unieke kookplaat in een unieke keuken. Bettina Neseker zette met MAKUS het laatste accent op haar uitgesproken keuken. 

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Bettina Neseker en ik woon in Amsterdam Oud West, met kinderen en man. In 2013 heb ik CITYMOM opgezet: dé hotspot en lifestyle website voor moeders. Daarnaast ontwerp ik unieke kleden en spiegels via mijn merk STUDIO VACAY. In 2021 heb ik een opleiding interieurstyling gevolgd. Ik vind het te gek dat ik sindsdien van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Sinds dit jaar ben ik namelijk (ook) werkzaam als interieurstylist.”

Welke aspecten hebben een rol gespeeld bij het ontwerp van jullie keuken?
“Onze grote wens was een kookeiland. En dan wel een uniek exemplaar. Dat betekent dus niet van wit marmer bijvoorbeeld. Het moest echt een eyecatcher worden, het middelpunt van het huis.”

Jullie hebben gedurfde keuzes gemaakt, is dat alleen voor de keuken of komt dat terug in het gehele interieur?
“Ik hou van kleur. Dat zie je op verschillende plekken terug, zoals in alle slaapkamers en in de aanbouw op onze benedenverdieping. En ook in onze ‘Miami Vice’ toilet, dat lila tegels heeft met roze muren én roze wc en wasbak.”

Liep alles op rolletjes of zijn jullie ook tegen zaken aangelopen?
“Er liep weinig op rolletjes, maar dat wil ik graag achter mij laten. Niet meer over nadenken. Maar verbouwen, liever nooit meer.”

En, ben je blij met het resultaat?
“Heel erg blij. De keuken is precies wat ik mij had voorgesteld. De roze inductiekookplaat van MAKUS maakt hem helemaal af!”

Wat voor rol heeft de keuken in jullie gezinsleven?
“Ik wilde een kookeiland omdat het mij gezellig leek dat iedereen dan aan de bar hangt tijdens het koken. En eigenlijk zitten we nu alleen nog maar aan het kookeiland, en nooit meer aan tafel. Ontbijt, lunch, borrel en avondeten, alles is leuker aan het kookeiland. Ik zit er ook graag te werken. Kortom, eigenlijk zitten we er de hele dag! Het verbindt ons gezin. We hebben nog nooit zoveel tijd op een plek samen doorgebracht.” 

Wat adviseer je anderen bij het ontwerp van hun keuken?
“Handel naar je eigen behoeftes: wat vind je belangrijk in een keuken? Zelf hou ik niet van veel items op het aanrecht. Vandaar de keuze voor een kokend-waterkraan en een inductiekookplaat die mooi wegvallen in het geheel. Ik ben geen keukenprinses en daarom heb ik ook niet veel kookspullen, dus ook maar beperkte kastruimte. Dat zorgt voor een rustig interieur. Qua ontwerp raad ik ‘out of the box’ denken aan. De keuken is namelijk een plek die je meerdere keren per dag gebruikt, so make it a good one.”

Ben je blij met je MAKUS Simply Pink?
“Ik vind hem fantastisch. Ik was een beetje huiverig over inductie koken, maar daar vanaf dag één meteen aan gewend. Ik zou nu nooit meer anders willen. Daarbij vind ik het heel kindvriendelijk, zo zonder vlammen. Ook vind ik het mooi dat hij opgaat in de keuken zelf, dus niet zo’n zwarte opvallend vlak is. De MAKUS oogt rustig en past daardoor perfect bij ons interieur. Hij is echt uniek! Iedereen die onze keuken ziet, begint over de roze inductiekookplaat!”

Adviseer je MAKUS aan anderen?
“JAAAAAAA!!!!!”

 

Interview met oprichtster Merel

Interview met oprichtster Merel

MAKUS is opgericht door Merel Philippart (31 jaar oud). De van oorsprong Maastrichtse woont momenteel in Amsterdam, waar ook het bedrijf MAKUS is gevestigd. Vol passie en enthousiasme staat ze aan het roer van MAKUS, een bedrijf dat zich inmiddels heeft ontpopt tot een unieke speler in de keukenbranche. Ze vaart op haar liefde voor de natuur, enthousiasme en oog voor vakmanschap.

Waarom heb je MAKUS opgericht? 
“Omdat ik Nederland wil helpen verduurzamen, maar dan wel in stijl. Vaak ligt de nadruk bij verduurzamen op techniek, en niet op schoonheid. Met andere woorden: het is meestal gewoon lelijk. Dat vind ik echt zonde. Ik vind verduurzamen belangrijk, maar het moet wel een beetje leuk blijven.

De inductieplaat is daar een uitgelezen voorbeeld van. Heel Nederland zal de switch naar inductie moeten gaan maken, want op termijn is het koken op inductie beter voor het milieu. Alle inductieplaten zien er nu hetzelfde uit: glimmend en effen zwart. Ik vind dat alleen in sommige keukens mooi staan. Maar meestal vind ik het een sfeervolle keuken verpesten.”

Wat doet MAKUS anders?
MAKUS ziet de inductieplaat niet alleen als kookgereedschap en dus puur functioneel, maar ook als een item om te designen als onderdeel van de gehele keuken. Met een MAKUS creëer je meer dan alleen een plek om te koken, je creëert sfeer. De inductieplaat als onlosmakelijk deel van het keukenontwerp.”

Wat wil je bereiken?
Heel Nederland in stijl op inductie. Of in ieder geval, het deel van Nederland dat waarde hecht aan een sfeervolle keuken.”

Waar haal je lol uit?
Gedeeld enthousiasme. MAKUS is klein begonnen en heeft op het enthousiasme van anderen over het product verder kunnen groeien tot waar het nu staat: een gezond bedrijf met twee eerste mooie edities op de markt.”

Wat typeert MAKUS?
MAKUS gaat voor duurzame relaties, op alle fronten. Van gebruikers tot leveranciers, verkooppartners en de natuur. Geen quick en dirty oplossingen. We combineren in onze producten dan ook de hoogste kwaliteitsstandaarden met goed doordacht design.”

Is het niet lastig om als nieuwe speler een voet tussen de deur in de traditionele keukenbranche te krijgen?
Merel lachend: “Nou, het is niet makkelijk. De gehele keukenbranche traditioneel noemen is kort door de bocht, al is een deel dat wel. Als je apparatuur puur functioneel bekijkt en geen waarde aan esthetiek hecht, dan is MAKUS moeilijk te begrijpen. Tegelijkertijd zijn er genoeg partijen die open staan voor creativiteit en nieuwe dingen. De eerste plek waar we met open armen werden ontvangen was bij Asto in Rotterdam. MAKUS werd gelijk gesnapt en omarmd. Dat geldt ook voor Keukenstudio Stormink in Gorssel.”

MAKUS: inductiekoken met smaak

MAKUS: inductiekoken met smaak

MAKUS is opgericht door Merel Philippart (33). Creatief onderneemster in hart en nieren. Merel droomt van een duurzame wereld die ook een lust is voor het oog. Daarin is volgens haar nog veel te winnen, waar ze dan ook met ziel en zaligheid aan werkt.

Waar staat MAKUS voor?

MAKUS staat voor inductiekoken met smaak.

Leg uit...

De energietransitie is onomkeerbaar. We moeten allemaal overstappen op elektrisch koken. Tegelijkertijd zien we keuken en woonkamer steeds meer versmelten. Het leven gebeurt in de woonkeuken! Zó zonde dat inductiekookplaten alleen functioneel ontworpen zijn en niet óók esthetisch. Daar brengt MAKUS verandering in. Wij zien de inductiekookplaat als integraal onderdeel van de keuken, zowel in functie als in design. Wij geven schoonheid aan de inductiekookplaat. Duurzaam koken in stijl. Dat is MAKUS.

Is MAKUS duurzamer dan andere merken?

We kijken kritisch naar de onderdelen die in een MAKUS inductiekookplaat zitten. Hoe worden ze gemaakt, waar komen ze vandaan en hoe worden ze gerecycled? Dat gaat stap voor stap. Met een aantal partners onderzoeken we de mogelijkheden voor het recyclen van keramisch glas. Wij willen ervoor zorgen dat oud keramisch glas weer kan worden gerecycled tot nieuw keramisch glas. Niet alleen voor MAKUS, maar voor de gehele sector. Alleen zo kunnen we echt impact hebben.

Hoe is het als relatief nieuw merk in de keukensector?
MAKUS wordt deels door de keukensector omarmd en deels niet helemaal begrepen. We worden minder goed begrepen als de factoren prijs en functionaliteit de boventoon voeren en esthetiek nauwelijks een rol speelt. Daartegenover zijn er de enthousiastelingen, die net als wij wild worden van vernieuwing en mooi ontworpen items. We vinden ze zowel in merken van andere apparatuur (zoals Quooker, Cosentino en Wave) als keukenzaken (zoals Sense Keukens, Asto en Stormink Keuken Studio).

Waar staat MAKUS over 5 jaar?
Iedereen die functionaliteit én looks van zijn of haar keuken hoog in het vaandel heeft, komt bij MAKUS uit voor de inductiekookplaat.

Koken op inductie duurzamer dan koken op gas?

Koken op inductie duurzamer dan koken op gas?

Van fossiele naar duurzame energiebronnen
Koken op inductie is de toekomst. We zitten namelijk midden in de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas naar het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zon, water en wind.

Van koken op gas naar inductie
Voor woningen betekent dat onder andere: niet meer met gas verwarmen én niet meer op gas koken. Een grote en mooie uitdaging. Voor het koken op gas bestaat een goed alternatief: koken op inductie. Een alternatief dat zelfs veel meer voordelen kent dat het koken op gas! Zoals: makkelijker schoon te maken, veiliger en mooier. Of ja, dat laatste daar verschillen de meningen natuurlijk over. Voor het vervangen van gas voor het verwarmen van je woning bestaan ook al goede alternatieven. Meer weten? Ga naar: https://www.hieropgewekt.nl/aardgasvrij-wonen

Is koken op inductie duurzamer dan koken op gas?
Op dit moment stoot het koken op inductie evenveel CO2 uit als het koken op gas. Dat komt omdat de elektriciteitsmix nog deels gas gestookt is. De elektriciteitsmix wordt echter steeds groener: gas maakt ruimte voor duurzame opgewekte energie uit zon en wind. Op termijn wordt het koken op inductie dus beter voor het milieu dat koken op gas. 

Groene energieleverancier
Onze tip: neem een groene energieleverancier. Dan zorg je ervoor dat jij in ieder geval bijdraagt het vergroenen van de energiemix. Volgens de consumentenbond zijn de volgende energieleveranciers de meest duurzame:

  • Pure Energie
  • Vrijopnaam 
  • Energie VanOns
  • Om | nieuwe energie
  • Powerpeers

Heb je vragen over dit blog of andere vragen over het koken op inductie? Neem dan contact met ons op. Je kunt mailen naar info@makuskitchen.com

MAKUS design inductiekookplaat schoonmaken inductiekookplaat

Schoonmaken inductiekookplaat: tips

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie

Een inductiekookplaat is gelukkig een stuk makkelijker schoonhouden dan een gasfornuis! Bovendien vind ik het zelf ook een stuk leuker om te doen, minder gedoe en het wordt echt mooi schoon. In dit blog lees je hoe je je inductiekookplaat zo goed als nieuw kunt houden. Samengevat: zorg dat je vlekken tijdig verwijdert. Als je een schoonmaakmiddel gebruik: zorg dat je een goedgekeurd middel gebruikt. En: gebruik de juiste pannen.


MAKUS Honeycomb inductiekookplaat, in 'boerenchique' keuken

Sommige ingrediënten of vloeistoffen kun je het best direct verwijderen zodra ze op de kookplaat terecht komen. Daarover lees je zo meer. Andere type voedsel of ingrediënten die tijdens het koken op de kookplaat terecht komen, kun je het best gelijk na het koken verwijderen. Vaak is water of alleen een heel klein beetje schoonmaakmiddel met een doekje voldoende om de inductiekookplaat weer schoon te krijgen. Je kunt ook een sponsje gebruiken om vlekken te verwijderen. 

Als resten echt zijn aangekoekt, kun je hiervoor een metalen inductieschraper gebruiken. Die kun je bijvoorbeeld bij Bol.com kopen. Mijn ervaring en die we van  onze klanten terug krijgen, is dat een schraper niet nodig is op het moment dat je je inductiekookplaat gelijk na het koken (of na het eten) schoonmaakt. Dus: schaf 'm in eerste instantie nog niet aan.

inductie kookplaat schoonmaken
MAKUS Honeycomb inductiekookplaat,
experiment in kleur

Een aantal schoonmaakmiddelen zijn getest en goedgekeurd door SCHOTT CERAN®, dat is de producent van keramische glas voor inductiekookplaten. Ze zijn getest op het verwijderen van vet, voedsel, citroen/waterdruppels en metallic reflecterende lagen. 

  1. Delu Ako Minky (Keramische Kookplaatenreiniger)
  2. Dr. Becher (Keramiek Rein)
  3. JEMAKO (Citroensteen)
  4. Kruidvat (Kruidvat keramische kookplaatenreiniger)
  5. Lidl – Promotion Article (W5)

Dit zijn geen milieuvriendelijke middelen. Gebruik er zo min mogelijk van. We zijn bezig met een eigen duurzame MAKUS-variant, maar die is er nog niet. Hieronder volgen een aantal type vlekken en hoe je ze het best kunt verwijderen: 

Ingebrande zuren
Basisregel: zorg dat je pannen droog zijn aan de buitenkant en onderkant. Als er toch vlekken komen door het inbranden van een zure vloeistof, dan kunnen ze worden verwijderd met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. Met een doekje of sponsje. 

Shiney olielaag ‘iridescent layer’
Deze vlekken kunnen ontstaan door gebruik van ongeschikte schoonmaakmiddelen. Als ze een paar keer inbranden tijdens het koken worden ze steeds moeilijker te verwijderen. Deze vlekken moet je zo snel mogelijk verwijderen met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. 

Ingebrande suiker
Suiker karamelliseert bij een temperatuur van ongeveer 110 graden Celcius. Op een hete inductieplaat reageert de suiker met het keramische glas. Het is dus van belang de suiker zo snel mogelijk te verwijderen om het inbranden ervan te voorkomen. Doe het zo snel mogelijk! In eerste instantie met een sponsje of doekje. Is de vlek al ingebrand? Gebruik dan een metalen schraper. Als de suiker inbrandt kunnen er kleine kuiltjes ontstaan, deze hebben geen effect op de functionaliteit van de inductieplaat. 

Gesmolten aluminium en plasticfolie
Verwijder folie gelijk van de hete inductieplaat. Zo voorkom je dat het smelt op de inductieplaat. Zodra het is gesmolten op de inductieplaat is het niet meer te verwijderen. Het heeft geen impact op de functionaliteit en stabiliteit. 

Vlekjes met een metallic shine
Kookgerei met een aluminium of koperen bodem kunnen een residu achterlaten. Het residu kan vlekjes geven met een metallic-achtige shine. In de meeste gevallen kunnen deze vlekjes worden verwijderd met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. 

Het glas van de MAKUS inductieplaat komt van SCHOTT CERAN®. Dit is werelds beste keramische glas en tot op zekere hoogte krasbestendig. Bij onzorgvuldig handelen kunnen er toch krassen ontstaan. Enkele tips om krassen te voorkomen:
- Gebruik geschikte potten en pannen.
- Houdt zowel de kookplaat als de onder- en zijkant van pannen droog schoon.
- Gebruik geen corrosieve sprays zoals ovensprays en vlekverwijderaars .
- Behandel je inductieplaat niet als aanrecht. 


MAKUS inductiekookplaat Marble, rvs pan

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over hoe je je inductieplaat goed kunt verzorgen! Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Flexzone: to flex or not to flex?

Flexzone: to flex or not to flex?

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie.

Je ziet het tegenwoordig veel, een inductiekookplaat met een of meerdere flexzones. Dat betekent dat je twee of meer zones aan elkaar kunt koppelen. Je hebt zelfs een inductiekookplaat die één grote zone is, dus overal flex. Wat zijn de voors en tegens van flexzones?  


MAKUS Marble inductiekookplaat met grilplaat op de flexzone

Voordelen van een flexzone  
Het fijne van het koppelen van twee zones tot één grotere flexzone, is dat er een groter kookoppervlak ontstaat. Dat is met name handig als je een grote pan wilt gebruiken en de gehele bodem wilt verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een langwerpige grilplaat, een braadslee of een asperge-pan. Lees hier meer over geschikte inductiepannen. Als de inductiekookplaat geen flexzone heeft en twee kookzones dus niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden, dan lukt het niet om de gehele bodem pan te verwarmen. Je kunt natuurlijk wel twee zones tegelijkertijd gebruiken, alleen zal dat wel minder snel gaan.

Nadelen van een flexzone 
Een nadeel van een flexzone is dat het een pan net wat minder efficiënt verwarmt dan een ronde losse zone. Onder de flexzone zitten namelijk octaaf vormige spoelen, die als een soort tetteris blokjes tegen elkaar aan liggen. Consequentie is dat er een beetje ruimte tussen zit waar geen directe verwarming plaatsvindt. In de praktijk merk je er niet zo veel van, omdat het niet zo heel veel scheelt. Een ander nadeel van een of meerdere flexzones is dat het vaak duurdere inductieplaten zijn.


MAKUS Honeycomb inductiekookplaat. Foto: bij RhijnArt Keukens

Gebruik je het in de praktijk?
De flexzone wordt in de praktijk niet door iedereen gebruikt. Degenen die de flexzone wel af en toe gebruiken, geven aan dat ze het vooral fijn vinden voor de grotere pannen, zoals eerder aangegeven. Het gebruik van twee flexzones tegelijkertijd (zowel links als rechts) komt in de praktijk niet veel voor. 

De keuze van MAKUS 80cm en 60cm: deels flex
Bij MAKUS hebben we gekozen voor één flexzone, omdat we de optimale kookbeleving willen creëren. Ik gebruik de flexzone zelf regelmatig voor mijn langwerpige grillpan. Heerlijk om die courgettes in de lengte te kunnen grillen! Twee flexzones heeft niet zo veel zin, het wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt en is bovendien minder energie-efficiënt. MAKUS gaat voor de best of both worlds: deels flex, deels losse zones.

Is het helderder geworden zo? Als je nog vragen hebt, laat het ons weten via het contactformulier. 

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Op bezoek bij: Corry en Martijn

Op bezoek bij: Corry en Martijn

We zijn op bezoek bij Corry en Martijn, die op een prachtige plek in Amsterdam wonen. Namelijk op de Prinsengracht. Sinds een aantal maanden koken ze op de MAKUS Marble. Waarom hebben ze de keuze voor het koken op inductie gemaakt en hoe bevalt het? 

Welke rol speelt de keuken in jullie leven?
“Onze keuken is onderdeel van onze woonkamer en heeft daarom zowel letterlijk als figuurlijk een centrale plek in ons leven. Hier komt ons gezin samen en ontmoeten we familie en vrienden. Samen eten en drinken is vaak de aanleiding om elkaar te ontmoeten en naar elkaars verhalen te luisteren. Maar eten geeft ons ook structuur gedurende de alledaagse dag. We vinden het belangrijk om als gezin iedere dag weer gezond te eten, tafel te dekken, kaarsje aan te doen en in alle rust te eten.”

Kom je wel eens in je ‘flow’ in de keuken en zo ja, kun je dat gevoel beschrijven?
“Ja zeker. Wij vinden het heel leuk om eten voor te bereiden met in gedachten hoe we onze gasten kunnen verwennen. Een week nadat de Marble was geïnstalleerd hadden we meteen al zo’n moment. Een 6-gangen diner voor 18 mensen ter ere van een verjaardag. Eerst gezamenlijk nagedacht over het menu, toen de boodschappen gedaan en daarna konden de voorbereidingen beginnen. Het was fantastisch hoe we op de laagste stand boter klaarden voor de ravioli, tegelijkertijd met de brugfuncties groene asperges konden grillen en op een ander kookpunt de courgettesoep aan het voorbereiden waren. Dat gaf veel energie.”

Wat zijn je favoriete momenten in de keuken?
“Het weekend is denk ik ons favoriete moment en dat komt vooral omdat we doordeweeks niet zo heel veel tijd hebben. In het weekend is er tijd om te experimenteren, organiseren we diners of bereiden we het eten voor de komende week voor. Rustig groenten wassen en snijden, nadenken hoe smaken samen komen en in welke volgorde je ze toevoegt. Geduld hebben voor het beste resultaat werkt mediterend en ontspannend.”

Wat was de reden dat jullie voor inductie kozen in plaats van gas?
“We vinden het belangrijk om onze footprint zo laag mogelijk te houden. We waren al helemaal over op Ledverlichting en hadden speciaal monumenten- dubbelglas. Inductie was een logische volgende stap om minder gas te verbruiken. We zaten vaak te stoeien op ons oude 5-pits gasfornuis, omdat we maar 2/3 gaspitten tegelijk konden gebruiken.”

Hoe bevalt het koken op inductie?
“Heel goed. Vanaf dag 1 gaat het koken super goed. De MAKUS reageert snel als je deze lager of hoger zet. Het is zelfs veel nauwkeuriger te regelen dan gas. Schoonmaken van de plaat is een verademing en het gestoei met pannen is verleden tijd. De vier kookzones zijn groot en meer dan genoeg.”

Missen jullie het koken op gas wel eens?
“Totaal niet. Opgegroeid met gas en een heel leven gekookt op gas dachten dat we wel even zouden moeten wennen, maar dat bleek totaal niet het geval te zijn.” Waarom hebben jullie voor de MAKUS Marble gekozen?

“We waren al verliefd op de Honeycomb. Als we dan toch een zwarte plaat in de keuken zouden nemen, dan liever zo’n mooi design. Zo volgden we MAKUS. Verheugd waren we toen we zagen dat de Marble werd geïntroduceerd. De Marble straalt een klassieke, luxe en tijdloze sfeer uit die ons bevalt en het nodigt uit te koken.”

Raden jullie MAKUS aan?
“Absoluut! Wij zijn erg blij dat MAKUS op ons pad is gekomen en raden het iedereen aan. De kookplaat is kwalitatief hoogstaand, MAKUS levert een zeer goede service, het is prachtig design en je draagt bij aan een meer circulaire economie.”

MAKUs design inducteikookplaat

Wat is inductiekoken precies?

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie

Tussen de vormen van elektrisch koken zit verschil. Inductie en keramisch koken werken allebei op elektriciteit, maar hebben een andere werking. Ze worden nog wel eens met elkaar verward, zonde! Zo gebruikt koken op inductie bijvoorbeeld een stuk minder elektriciteit. In dit blog lees je over de voor- en nadelen van de verschillende vormen elektrisch koken. 


MAKUS Simply Pink! inductiekookplaat, Japans/Deense keukenstijl

Misschien ken je ze wel, van die witte onderstellen met zwarte rondjes erop die je vroeger in vakantiehuisjes had. Je verbrandde er gemakkelijk je vingers aan, want ze bleven lang warm maar je zag niet dat ze warm waren. Dit is de elektrische kookplaat. De zwarte elementen worden door elektriciteit opgewarmd, wat weer de pan opwarmt die je erop zet. 

Vervolgens werd het allemaal wat luxer en deed de keramische kookplaat zijn intrede. Een keramische kookplaat is een zwarte (keramische) glasplaat. Onder de glasplaat zitten elementen die warm worden en rood opgloeien als je ze aanzet. Ook daar kun je goed je vingers aan verbranden, alleen zie je in dit geval wel nog dat de plaat warm is. Nadeel van dit systeem is dat ze vrij langzaam werken, een stuk langzamer dan gas of inductie. Als je de stand verlaagt, dan wordt eerst het element onder de plaat minder warm en vervolgens wordt de inductieplaat minder warm. De keramische kookplaat dankt haar naam aan het keramische glas waar de bovenkant uit bestaat. Dat is keihard hittebestendig glas.


MAKUS Marble look inductiekookplaat, bij RhijnArt keukens 

De inductiekookplaat wordt nog wel eens met een keramische kookplaat verward. En dat is zonde want ze zijn nogal verschillend! Oké, eerst een overeenkomst: ook voor de inductieplaten wordt keramisch glas gebruikt. Het grote verschil zit in het werkingsmechanisme van een inductieplaat. Bij een inductieplaat wordt namelijk alleen de pan verwarmd, en dus niet een element dat onder de pan zit. Als je een kookzone aanzet zonder dat er een pan op staat, wordt de zone niet warm. En andersom ook: als een zone aanstaat en je haalt de pan eraf dan wordt die zone niet meer verwarmd. Je moet er natuurlijk niet gelijk je hand op leggen, want het glas is wel nog door de pan verwarmd en dus warm. Het koelt wel snel af. Het werkingsmechanisme is gebaseerd op magnetisme: de pan trekt elektronen aan. De elektronen gaan bewegen in de pan waardoor die opwarmt. Lees hier meer over pannen geschikt voor een inductiekookplaat.

In onderstaande tabel heb ik de verschillen en overeenkomsten tussen koken op een inductieplaat en op een keramische kookplaat op een rijtje gezet.

Inductiekookplaat

Keramische kookplaat

Overeenkomsten

 

 

Warmtebron

Elektriciteit

Elektriciteit

Materiaal van de bovenkant

Keramisch glas

Keramisch glas

Verschillen

 

 

Elektriciteitsverbruik en -kosten per jaar

175 kWh

€ 40,-

225 kWh

€ 51,75

Werkingsmechanisme

Op basis van een magnetisch veld. De pan die op een kookzone staat wordt verwarmd, niet de kookplaat zelf.

Het verwarmingselement onder de kookplaat wordt verwarmd, het verwarmingselement verwarmt vervolgens de pan. 

Snelheid van pan-verwarming en afkoeling van de plaat

De pan is sneller warm, omdat de pan op efficiënte wijze wordt verwarmd. De inductieplaat koelt sneller af, want hij stopt gelijk met verwarmen na het weghalen van de pan.

De pan verwarmen duurt langer, omdat eerst de verwarmingselementen moeten opwarmen. Afkoelen van de plaat duurt langer, omdat het verwarmingselement tijd nodig heeft om af te koelen.

Schoonmaken

Makkelijk

Redelijk makkelijk. Etensresten branden sneller in omdat de plaat langer warm blijft.

Mogelijkheid tot flexibele kookzones

Ja, lees onze blog!

Nee

Veiligheid

Veilig, zit standaard kinderbeveiliging op. En de inductieplaat schakelt automatisch af als er geen pannen op staan.

Minder veilig. Als je de plaat vergeet uit te zetten, blijft deze warm. Ook blijft de keramische plaat nog lang warm nadat deze is uitgeschakeld.

 

Is het helderder geworden zo? Als je nog vragen hebt, laat het ons weten via het contactformulier. 

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

De keukenrenovatie van de familie Egler: Het resultaat

De keukenrenovatie van de familie Egler: Het resultaat

Joris en Sabine Egler wonen met hun zoontje Otis in Haarlem wonen. Sabine werkt als textieldesigner voor Scotch & Soda. Joris is creative director bij TBWA\NEBOKO. Ze wonen in een prachtig pand dat begin vorige eeuw is gebouwd. We spraken ze al een keer eerder, destijds zaten ze midden in de verbouwing, waaronder de renovatie van de keuken. Met de grootste zorg werd elke ruimte vormgegeven. We bevroegen ze over gemaakte keuzes, het proces hoe ze tot die keuzes kwamen en wat ze het meest spannend vonden. Inmiddels is de verbouwing klaar en wij zijn natuurlijk benieuwd: heeft het uitgepakt zoals ze hadden beoogd en gehoopt?

Zijn jullie blij met het resultaat van de keuken?
“Heel erg. Het is echt een meubelstuk in ons huis. Hij maakt de ruimte en de kamer.” Jullie vonden de keuze van de rode vloer het meest spannend, hoe is dat uitgepakt? “De rode vloer is echt super mooi. Hij maakt de keuken uniek, niet iets wat je eerder hebt gezien. De finishing is alleen best gevoelig. Maar naar een tijdje wen je daar ook aan.” Waar zijn jullie het meest door verrast? “Het is redelijk uitgepakt zoals we hadden gehoopt. Als je de beslissing maakt is er een hoop onzekerheid, je vertrouwt op intuïtie maar je weet het nooit zeker. Als je het dan af ziet, is het een soort bevestiging van jezelf.”

Hoe bevalt het koken op inductie?
“Goed, buiten dat het er natuurlijk prachtig uitziet, heb je veel meer mogelijkheden in kooksnelheid. Het schoonmaken is ook een stuk praktischer. Dat is ook wel handig omdat we vaker iets laten overkoken.”

Zijn daar nu na de verbouwing nieuwe inzichten bij gekomen?
“Dat is het duurder uitpakt dan je denkt. Iedereen zegt het, maar het is waar. Wat niemand je vertelt is dat zodra je er woont je het ook zo weer bent vergeten.”

Sabine, anderhalf jaar geleden gaf je aan dat we meer Memphis/80’s terug gaan zien in interieur. Zie je dat nu al terug? Ook in jullie eigen interieur? “We hebben een koffietafel uit de jaren 80’s aangeschaft en lamp van studio Areti geïnspireerd op die periode.”

Joris, wat is jouw favoriete recept van Sabine? 
“Indian cauliflower Korma.”

Sabine, wat is jouw favoriete recept van Joris?
“Linguine met vongole.”

Tips van Sabine bij het renoveren of aanschaffen van een nieuwe keuken:

1. “Kijk naar de lange termijn. De levenscyclus van een keuken is langer dan welke trend dan ook. 

2. Zoek materialen uit die mooi blijven of mooier worden naarmate ze ouder worden.

3. Denk goed na over hoe je je keuken wilt gebruiken. Denk daarbij in verschillende zones: waar wil je koken, was je af, kletsen, etc.

4. Durf geld uit te geven aan mooie spullen en goede materialen. Het doet pijn, maar het is het uiteindelijk waard.”

MAKUs Design inductiekookplaat pannen geschikt inductie

Doe de check: zijn je pannen geschikt voor inductie?

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie

Via de website van MAKUS krijgen we regelmatig de vragen: kun je alle pannen gebruiken op inductie? Moet ik mijn pannen weggooien als ik overstap van gas naar inductie? Gelukkig hoeft dat in de meeste gevallen niet! Heb je een andere vraag, kijk dan op onze faq-pagina

Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een (enigszins) platte bodem heeft. Dat de pan magnetisch is, is belangrijk voor het werkingsmechanisme van de inductieplaat dat berust op de overdracht van elektronen. Een (enigszins) platte bodem is van belang omdat er tussen de pan en de inductieplaat elektronen worden doorgegeven die uiteindelijk zorgen voor het verhitten van de pan. 

MAKUS Marble inductiekookplaat 60cm
MAKUS Marble met gietijzeren grilplaat

Je kunt je eigen pannen testen op geschiktheid door de volgende tests te doen: 

1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch.

2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat. Een kleine bolling is niet erg, dan doet de pan het nog gewoon goed. Probeer de pan dus eerst, ook al is er een kleine bolling zichtbaar!


MAKUS Honeycomb met gietijzeren theepotje

Voorbeelden van pannen:
- Is een een gietijzeren pan inductieproof? Ja 
Is een rvs pan inductieproof? Ja (
- Is een koperen pan geschikt voor inductie? Nee. Als deze een coating heeft die magnetisch is, dan wel. Dat kun je het best aan de verkoper vragen. 
- Is een aluminium pan inductie-proof? Nee. Als deze een coating heeft die magnetisch is, dan wel. Ook hier adviseren we: vraag het na bij de verkoper.

Op nieuwere pannen zie je vaak het inductie-proof symbool staan wanneer ze geschikt zijn voor inductiekoken. Dat symbool ziet er zo uit:

MAKUS Inductiekookplaat design symbool inductiekoken

Heb je nog vragen hierover of toch niet helemaal zeker of je eigen pannen geschikt zijn? Stel je vraag gerust via het MAKUS contactformulier. Benieuwd of de stap van gas naar inductie een duurzame is? Lees er hier meer over. 

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Design inductiekookplaat

MAKUS x LEICHT Amsterdam

Keukenstudio Asto en LEICHT Amsterdam zijn van dezelfde eigenaren (Benno en Martijn), het zijn wel twee verschillende concepten. Beide zaken beeldschoon. Het klikt met MAKUS. Het gedachtegoed en de designs werden direct gesnapt en omarmd. Ook dachten ze gelijk mee hoe ze het startende MAKUS verder konden helpen. Bijzonder en erg welkom.    

Wat typeert jullie en jullie keukenstudio’s?
“Eigentijds, persoonlijk en kwaliteit. De kwaliteit zit hem in veel facetten binnen onze organisatie. Van de keuze voor merken waar we mee werken tot aan de manier waarop we onze klanten bedienen, van rondleiding tot oplevering van de keuken. We doen niet alleen ons uiterste best, we hebben dankzij het feit dat we al bijna 50 jaar ervaring hebben en een familiebedrijf zijn een specifieke manier van service bieden, die ons uniek maakt. Dat wordt ook gewaardeerd door onze klanten. Met Asto zijn we een gerenommeerde naam in grootstedelijk Rotterdam en met LEICHT Kitchens Amsterdam hebben we een nieuw concept in de markt gezet. Dat eigentijdse karakter zit in ons DNA en laten we zien in onze showrooms en onze manier van onze klanten bedienen. Het persoonlijke zit uiteraard besloten in de familiewaarden die door onze vader, de oprichter van Asto Keukens, zijn geworteld binnen ons bedrijf en we in alle onderdelen uitdragen.”

Waar halen jullie de meeste lol uit?
“De meeste lol halen we uit het bedenken en uitvoeren van de meest uitdagende aanvragen van klanten. We kunnen vrijwel alle wensen vertalen naar een uitvoerbaar project doordat we met de merken die we voeren geen standaardkeukens ontwerpen, maar op maat gemaakt. We zijn altijd op zoek en in gesprek met leveranciers om hierover mee te denken, hoe we het nog mooier, leuker, beter werkbaar of logischer kunnen maken voor onze gezamenlijke klanten. En uiteraard het vinden van noviteiten die bij onze waarden passen. Het enthousiasme kunnen voelen en weer verder uitdragen en kansen creëren voor elkaar en uiteindelijk voor de eindklant.”

Jullie waren de eerste keukenstudio met een MAKUS: waarom werden jullie er zo enthousiast van?
“De verrassende en elegante manier waarop inductiekoken gepresenteerd kon worden. Hoe je een vast item in de keuken, doorgaans donker, ineens een eyecatcher was. Feitelijk een disruptie in het bestaande aanbod qua look ‘n feel. Daarnaast is de kwaliteit van de gekozen materialen van MAKUS iets waar ook ons hart sneller van gaat kloppen. De geweldige combinatie van esthetiek en kwaliteit werden we bijzonder enthousiast van. Waarbij het vernieuwende karakter van de kookplaat voor ons en onze klanten een bijzondere en eigentijdse uitbreiding van ons aanbod en verhaal biedt.”

Designers bij MAKUS: Merel en Mirjam

Designers bij MAKUS: Merel en Mirjam

Mirjam en Merel zijn het ontwerpduo van MAKUS. Ze weten elkaar uit te dagen, te inspireren en te stimuleren. Zo komen ze tot prachtige nieuwe MAKUS designs. Nieuwsgierig naar dit duo? Lees hier meer over M&M.  

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Merel: “We kennen elkaar dankzij een programma voor duurzame ondernemers bij de Impact Hub in Amsterdam. Het leuke van dat programma was dat er veel interactie en uitwisseling was tussen alle verschillende ondernemers.”

Mirjam:” Iedereen hielp elkaar met zijn of haar kennis. Op die manier bleek al snel dat ik met mijn ontwerp-achtergrond (Design Academy Eindhoven), Merel kon helpen bij het verwezenlijken van haar ideeën voor MAKUS.”

Hoe komen jullie tot nieuwe ontwerpen?
Merel: “We zijn eigenlijk constant bezig met trends, op het gebied van kleuren en patronen maar ook sociale trends. Denk aan de betekenis van een keuken of de plek van de keuken in het huis.”

Mirjam: “Wat voor ons heel belangrijk is, is dat de ontwerpen uiteindelijk tijdloos zijn. Een inductieplaat koop je voor een lange tijd, je wil dan niet dat je binnen een aantal jaar bent uitgekeken op het ontwerp.

Als we een trend hebben gevonden die past bij MAKUS, werken we verschillende opties uit die we door een groep consumenten laten beoordelen.”

Wat is de kracht van jullie samenwerking?
Mirjam: ”Werken met Merel voelt niet als werken. We delen hetzelfde enthousiasme en dat versterkt elkaar. Verder hebben we ieder onze eigen expertises waarin we de ander volledig vertrouwen en aanvullen. Als Merel iets zegt waar ik het niet mee eens ben is dat vaak omdat zij iets benadert vanuit een heel ander oogpunt dan ikzelf. De discussie die er dan ontstaat zorgt ervoor dat we uiteindelijk tot het beste resultaat komen. Zo blijven we van elkaar leren.”

Merel: “Amen.”

Waar zijn jullie nu mee bezig?
Merel: “We willen het assortiment graag uitbreiden, met zowel designs als functionaliteiten. Zo zie je in de markt nu veel inductie met geïntegreerde afzuiging. Met het geven van ook die optie, bieden we nog meer mogelijkheden je keuken naar eigen smaak in te delen. Wij willen ervoor zorgen dat ook je inductiekookplaat past bij je keuken, om zo nóg meer mensen fossielvrij te laten koken!”

Op bezoek bij: een MAKUS liefhebber

Op bezoek bij: een MAKUS liefhebber

Een unieke kookplaat op een unieke plek. Hans is een van de eerste MAKUS gebruikers en woont op een zelfgebouwde woonboot in het centrum van Amsterdam. Hans, vertel ons meer over je woonboot en je MAKUS!

Hoe kom je op deze prachtige woonboot terecht?  
“Nou, dat is al lang geleden. Ik wilde heel graag in de buurt van of op het water wonen. Na veel zoeken vond ik een oude, volledig uitgewoonde woonboot maar wel op een hele goede locatie. Ik heb twee jaar op de oude boot gewoond, en in de tussentijd de nieuwe ontworpen en gebouwd.”

Je ligt misschien wel op het meest gewilde woonboot plekje van Amsterdam, hoe voelt dat?
“Bevoorrecht! Al herkende 20 jaar geleden nog maar weinig mensen hoe goed dit plekje echt is. Station, tram, winkels, snelwegen, centrum en de polder. Alles binnen een paar honderd meter. Wat ik eigenlijk het fijnste vind is echter wat subtieler: doordat de Amstel hier zo breed is heb ik heel veel vrije lucht als ik naar buiten kijk. Dat is zó fijn: midden in de stad veel water en lucht om je heen.

Is het niet gek dat er continu boten door je achtertuin varen?
Dat valt wel mee, doordat ik net in een ‘knik’ lig varen de meeste wat verder van mij vandaan en heb ik er niet zoveel last van. Het is ook eigenlijk wel gezellig dat zo veel mensen van de Amstel genieten. Als ze maar niet te hard varen of super veel herrie maken dan vind ik het wel leuk.”

Je hoort wel eens: een woonboot, dat is altijd gedoe. Klopt dat?
Nee, dit is een woonark dus geen schip maar een betonnen bak. Daar zit gewoon nul onderhoud aan. Ik heb wel gekozen voor een houten opbouw die heeft wel liefde en aandacht nodig, maar dat zou op ‘t land niet anders zijn geweest.”

Wat zou je mensen adviseren wiens droom het is op een woonboot te wonen? “Zoeken, zoeken en nog meer zoeken. Er zijn echt nog steeds mogelijkheden zeker als je een beetje inventief bent. Het is echter wel duurder geworden dan 20 jaar geleden maar dat geldt voor heel Amsterdam.”

Is je boot ook een beetje duurzaam gebouwd?
“Toen ik de boot bouwde was ik al met duurzaamheid bezig, maar meer met de materialen dan met de energie. Alles is met FSC hout en duurzame materialen gemaakt. Ook is de boot goed geïsoleerd. In het begin had ik een paar zonnepanelen en een zonneboiler maar ik heb nu eindelijk een helemaal energie-neutrale woning. Met een warmtepomp die water uit de Amstel haalt. Dat werkt super. En met Infrarood-paneel, 400 liter boiler en natuurlijk de mooie MAKUS inductieplaat!”

Je bent een van de eerste kokers op een MAKUS! Waar had je het gezien? “Ik zag een plaatje op het internet toen het nog in ontwikkeling was. Ik had er jaren tegen op gezien om afstand te doen van mijn stoere gaskookplaat. Maar toen ik de mooie MAKUS inductieplaat zag dacht ik: nu heb je geen excuus meer, nu ga je om.”

En nu ligt ie te pronken in je keuken, ben je er blij mee?
“Jaaa! Ik ben er erg blij. Vooral omdat het niet zo’n grote dooie, zwarte plaat is maar een mooi design dat echt wat toevoegt aan mijn woning.”

Hoe is voor jou de overstap van gas naar inductie?
“Eerlijk is eerlijk, het was toch wel even wennen. Al mijn goede pannen moesten eruit en in het begin bakte ik af en toe wat aan, want het reageert zó snel, echt sneller dan gas. Inmiddels ben ik eraan gewend en gaat het prima.”

Adviseer je MAKUS aan anderen?
“Absoluut, het is een leuk en goed concept dat echt kan helpen in de energie-transitie. Veel mensen willen best wel veranderen maar het helpt als we het dan een beetje mooier en leuker kunnen maken.”