Home / News

News

Doe de check: zijn je pannen geschikt voor inductie?

Doe de check: zijn je pannen geschikt voor inductie?

Datum: 10-04-2020

Via we website krijgen we regelmatig de vraag: moet ik mijn pannen weggooien als ik overstap van gas naar inductie? Gelukkig hoeft dat in de meeste gevallen niet!

Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een platte bodem heeft. Dat de pan magnetisch is, is belangrijk voor het werkingsmechanisme van de inductieplaat dat berust op de overdracht van elektronen. Een platte bodem is van belang omdat door het contactoppervlak tussen de pan en de inductieplaat elektronen worden doorgegeven die uiteindelijk zorgen voor het verhitten van de pan. 

Je kunt je eigen pannen testen op geschiktheid door de volgende tests te doen: 

1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch.

2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat. Soms is het lastig te zien als er een kleine bolling in zit. Dan merk je het snel genoeg als de pan niet goed warm wordt tijdens het koken op je inductieplaat.

Voorbeelden van pannen:
- Is een een gietijzeren pan inductieproof? Ja (indien een platte bodem)
Is een rvs pan inductieproof? Ja (indien een platte bodem)
- Is een koperen pan geschikt voor inductie? Nee. Als deze een coating heeft die magnetisch is, dan wel. Dat kun je het best aan de verkoper vragen. 
- Is een aluminium pan inductie-proof? Nee. Als deze een coating heeft die magnetisch is, dan wel. Ook hier adviseren we: vraag het na bij de verkoper.

Op nieuwere pannen zie je vaak het inductie-proof symbool staan wanneer ze geschikt zijn voor inductiekoken. Dat symbool ziet er zo uit:

MAKUS Inductiekookplaat design symbool inductiekoken

Heb je nog vragen hierover of toch niet helemaal zeker of je eigen pannen geschikt zijn? Stel je vraag gerust via het MAKUS contactformulier.

 

Schoonmaken inductiekookplaat

Schoonmaken inductiekookplaat

Datum: 12-03-2020

Een inductiekookplaat is gelukkig een stuk makkelijker schoonhouden dan een gasfornuis! Bovendien vind ik het zelf ook een stuk leuker om te doen, minder gedoe en het wordt echt mooi schoon. In dit blog lees je hoe je je inductiekookplaat zo goed als nieuw kunt houden. Samengevat: zorg dat je vlekken tijdig verwijdert en een goedgekeurd schoonmaakmiddel gebruikt.

Sommige voedingsmiddelen of producten dienen direct te worden verwijderd als ze op de kookplaat terecht komen. Je leest verderop om welke situaties dat gaat. Andere type voedsel of ingrediënten die tijdens het koken op de kookplaat terecht komen kun je het best gelijk na het koken verwijderen. Als resten zijn aangekoekt, kun je hiervoor een metalen inductieschraper gebruiken. Die kun je bijvoorbeeld bij Bol.com kopen. Breng als de kookplaat is afgekoeld enkele druppels van een goedgekeurd schoonmaakmiddel op de plaat aan. Wrijf de plek schoon met een zachte vaatdoek. Haal er nog een keer een doekje over met schoon water en wrijf het oppervlak vervolgens droog.  

Een aantal schoonmaakmiddelen zijn getest en goedgekeurd door SCHOTT CERAN ®. Ze zijn getest op het verwijderen van vet, voedsel, citroen/waterdruppels en metallic reflecterende lagen. 

  1. Delu Ako Minky (Keramische Kookplaatenreiniger)
  2. Dr. Becher (Keramiek Rein)
  3. JEMAKO (Citroensteen)
  4. Kruidvat (Kruidvat keramische kookplaatenreiniger)
  5. Lidl – Promotion Article (W5)

We zijn bezig met een eigen duurzame MAKUS-variant, maar die is er nog niet. Hieronder volgen een aantal type vlekken en hoe je ze het best kunt verwijderen: 

Ingebrande zuren
Zorg dat je pannen droog zijn aan de buitenkant en onderkant. Als er toch vlekken komen door het inbranden van een zure vloeistof, dan kunnen ze worden verwijderd met een goedgekeurd schoonmaakmiddel.  

Shiney olielaag ‘iridescent layer’
Deze kunnen ontstaan door gebruik van ongeschikte schoonmaakmiddelen. Deze vlekken moet je zo snel mogelijk verwijderen met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. Als ze namelijk een paar keer inbranden tijdens het koken worden ze steeds moeilijker te verwijderen. 

Ingebrande suiker
Suiker karamelliseert bij een temperatuur van ongeveer 110 graden Celcius. Op een hete inductieplaat reageert de suiker met het keramische glas. Het is dus van belang de suiker zo snel mogelijk te verwijderen om het inbranden ervan te voorkomen. Je kunt hiervoor een metalen schraper gebruiken. Als de suiker inbrandt kunnen er kleine kuiltjes ontstaan, deze hebben geen effect op de functionaliteit van de inductieplaat. 

Gesmolten aluminium en plasticfolie
Verwijder folie gelijk van de hete inductieplaat met de metalen schaper die bij de
inductieplaat is geleverd. Zo voorkom je dat het smelt op de inductieplaat. Zodra het is gesmolten op de inductieplaat is het niet meer te verwijderen. Het heeft geen impact op de functionaliteit en stabiliteit. 

Vlekjes met een metallic shine
Kookgerei met een aluminium of koperen bodem kunnen een residu achterlaten. Het residu kan vlekjes geven met een metallic-achtige shine. In de meeste gevallen kunnen deze vlekjes worden verwijderd met een goedgekeurd schoonmaakmiddel. 

Het glas van de MAKUS inductieplaat komt van SCHOTT CERAN®. Dit is werelds beste keramische glas en tot op zekere hoogte krasbestendig. Bij onzorgvuldig handelen kunnen er toch krassen ontstaan. Enkele tips om krassen te voorkomen:
- Gebruik geschikte potten en pannen.
- Houdt zowel de kookplaat als de onder- en zijkant van pannen droog schoon.
- Gebruik geen schuurspons.
- Gebruik geen corrosieve sprays zoals ovensprays en vlekverwijderaars .
- Behandel je inductieplaat niet als aanrecht. 

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over hoe je je inductieplaat goed kunt verzorgen! Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Wat is inductiekoken?

Wat is inductiekoken?

Datum: 03-05-2020

Tussen de vormen van elektrisch koken zit verschil. Inductie en keramisch koken werken allebei op op elektriciteit, maar hebben een andere werking. Ze worden nog wel eens met elkaar verward, zonde! In dit blog lees je over de voor- en nadelen van de verschillende vormen elektrisch koken.

Misschien ken je ze wel, van die witte onderstellen met zwarte rondjes erop die je vroeger in vakantiehuisjes had. Je verbrandde er gemakkelijk je vingers aan, want ze bleven lang warm maar je zag niet dat ze warm waren. Dit is de elektrische kookplaat. De zwarte elementen worden door elektriciteit opgewarmd, wat weer de pan opwarmt die je erop zet.

Vervolgens werd het allemaal wat luxer en deed de keramische kookplaat zijn intrede. Een keramische kookplaat is een zwarte (keramische) glasplaat. Onder de glasplaat zitten elementen die warm worden en rood opgloeien als je ze aanzet. Ook daar kun je goed je vingers aan verbranden, alleen zie je in dit geval wel nog dat de plaat warm is. Nadeel van dit systeem is dat ze vrij langzaam werken, een stuk langzamer dan gas of inductie. Als je de stand verlaagt, dan wordt eerst het element onder de plaat minder warm en vervolgens wordt de inductieplaat minder warm. De keramische kookplaat dankt haar naam aan het keramische glas waar de bovenkant uit bestaat. Dat is keihard hittebestendig glas.

De inductiekookplaat wordt nog wel eens met een keramische kookplaat verward. En dat is zonde  want ze zijn nogal verschillend! Oké, eerst een overeenkomst: ook voor de inductieplaten wordt keramisch glas gebruikt. Het grote verschil zit in het werkingsmechanisme van een inductieplaat. Bij een inductieplaat wordt namelijk alleen de pan verwarmd, en dus niet een element dat onder de pan zit. Als je een kookzone aanzet zonder dat er een pan opstaat, wordt de zone niet warm. En andersom ook: als een zone aanstaat en je haalt de pan eraf dan wordt zone niet meer verwarmd. Je moet er natuurlijk niet gelijk je hand op leggen, want het glas is wel nog door de pan verwarmd en dus warm. Het koelt wel snel af. Het werkingsmechanisme is gebaseerd op magnetisme: de pan trekt elektronen aan. De elektronen gaan bewegen in de pan waardoor die opwarmt.

In onderstaande tabel heb ik de verschillen en overeenkomsten tussen koken op een inductieplaat en op een keramische kookplaat op een rijtje gezet.

Inductiekookplaat

Keramische kookplaat

Overeenkomsten

 

 

Warmtebron

Elektriciteit

Elektriciteit

Materiaal van de bovenkant

Keramisch glas

Keramisch glas

Verschillen

 

 

Elektriciteitsverbruik en -kosten per jaar

175 kWh

€ 40,-

225 kWh

€ 51,75

Werkingsmechanisme

Op basis van een magnetisch veld. De pan die op een kookzone staat wordt verwarmd, niet de kookplaat zelf.

Het verwarmingselement onder de kookplaat wordt verwarmd, het verwarmingselement verwarmd vervolgens de pan. 

Snelheid van pan-verwarming en afkoeling van de plaat

De pan is sneller warm, omdat de pan op efficiënte wijze wordt verwarmd. De inductieplaat koelt sneller af, want hij stopt gelijk met verwarmen na het weghalen van de pan.

De pan verwarmen duurt langer, omdat eerst de verwarmingselementen moeten opwarmen. Afkoelen van de plaat duurt langer, omdat het verwarmingselement tijd nodig heeft om af te koelen.

Schoonmaken

Makkelijk

Redelijk makkelijk. Etensresten branden sneller in omdat de plaat langer warm blijft.

Mogelijkheid tot flexibele kookzones

Ja

Nee

Veiligheid

Veilig, zit standaard kinderbeveiliging op. En de inductieplaat schakelt automatisch af als er geen pannen op staan.

Minder veilig. Als je de plaat vergeet uit te zetten, blijft deze warm. Ook blijft de keramische plaat nog lang warm nadat deze is uitgeschakeld.

 

Is het helderder geworden zo? Als je nog vragen hebt, laat het ons weten via het contactformulier.