Home / News

News

To flex or not to flex?

To flex or not to flex?

Je ziet het tegenwoordig veel, een inductiekookplaat met een of meerdere flexzones. Dat betekent dat je twee of meer zones aan elkaar kunt koppelen. Je hebt zelfs een inductiekookplaat die één grote zone is, dus overal flex. Wat zijn de voors en tegens van flexzones? 

Voordelen van een flexzone
Het fijne van het koppelen van twee zones tot één grotere flexzone, is dat er een groter kookoppervlak ontstaat. Dat is met name handig als je een grote pan wilt gebruiken en de gehele bodem wilt verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een langwerpige grilplaat, een braadslee of een asperge-pan. Als de inductiekookplaat geen flexzone heeft en twee kookzones dus niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden, dan lukt het niet om de gehele bodem pan te verwarmen. Je kunt natuurlijk wel twee zones tegelijkertijd gebruiken, alleen zal dat wel minder snel gaan.

Nadelen van een flexzone 
Een nadeel van een flexzone is dat het een pan net wat minder efficiënt verwarmt dan een ronde losse zone. Onder de flexzone zitten namelijk octaaf vormige spoelen, die als een soort tetteris blokjes tegen elkaar aan liggen. Consequentie is dat er een beetje ruimte tussen zit waar geen directe verwarming plaatsvindt. In de praktijk merk je er niet zo veel van, omdat het niet zo heel veel scheelt. Een ander nadeel van een of meerdere flexzones is dat het vaak duurdere inductieplaten zijn.

Gebruik je het in de praktijk?
De flexzone wordt in de praktijk niet door iedereen gebruikt. Degenen die de flexzone wel af en toe gebruiken, geven aan dat ze het vooral fijn vinden voor de grotere pannen, zoals eerder aangegeven. Het gebruik van twee flexzones tegelijkertijd (zowel links als rechts) komt in de praktijk nauwelijks voor.

De keuze van MAKUS: deels flex
Bij MAKUS hebben we gekozen voor één flexzone, omdat we de optimale kookbeleving willen creëren. Ik gebruik de flexzone zelf regelmatig voor mijn langwerpige grillpan. Heerlijk om die courgettes in de lengte te kunnen grillen! Twee flexzones heeft niet zo veel zin, het wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt en is bovendien minder energie-efficiënt. MAKUS gaat voor de best of both worlds: deels flex, deels losse zones.

Koken op inductie duurzamer dan koken op gas?

Koken op inductie duurzamer dan koken op gas?

Van fossiele naar duurzame energiebronnen
Koken op inductie is de toekomst. We zitten namelijk midden in de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas naar het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zon, water en wind.

Van koken op gas naar inductie
Voor woningen betekent dat onder andere: niet meer met gas verwarmen én niet meer op gas koken. Een grote en mooie uitdaging. Voor het koken op gas bestaat een goed alternatief: koken op inductie. Een alternatief dat zelfs veel meer voordelen kent dat het koken op gas! Zoals: makkelijker schoon te maken, veiliger en mooier. Of ja, dat laatste daar verschillen de meningen natuurlijk over. Voor het vervangen van gas voor het verwarmen van je woning bestaan ook al goede alternatieven. Meer weten? Ga naar: https://www.hieropgewekt.nl/aardgasvrij-wonen

Is koken op inductie duurzamer dan koken op gas?
Op dit moment stoot het koken op inductie evenveel CO2 uit als het koken op gas. Dat komt omdat de elektriciteitsmix nog deels gas gestookt is. De elektriciteitsmix wordt echter steeds groener: gas maakt ruimte voor duurzame opgewekte energie uit zon en wind. Op termijn wordt het koken op inductie dus beter voor het milieu dat koken op gas. 

Groene energieleverancier
Onze tip: neem een groene energieleverancier. Dan zorg je ervoor dat jij in ieder geval bijdraagt het vergroenen van de energiemix. Volgens de consumentenbond zijn de volgende energieleveranciers de meest duurzame:

  • Pure Energie
  • Vrijopnaam 
  • Energie VanOns
  • Om | nieuwe energie
  • Powerpeers

Heb je vragen over dit blog of andere vragen over het koken op inductie? Neem dan contact met ons op. Je kunt mailen naar info@makuskitchen.com