Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Inductiekookplaat met afzuiging: goed onderhoud
inductiekookplaat met afzuiging in kleur

Inductiekookplaat met afzuiging: goed onderhoud

Zorg dragen voor je spullen is altijd een goed idee. Bij een kookplaat met afzuiging zit dat in het goed schoonhouden van het glasoppervlak en het regelmatig reinigen van de filters. Deze blog gaat over het reinigen van de filters van een inductiekookplaat met afzuiging. Wil je weten hoe je het glasoppervlak goed schoonhoudt? Lees dan het blog dat we hier eerder over hebben geschreven.  

Werking van een (recirculatie) kookplaat met afzuiging
Een recirculatie kookplaat met afzuiging zuigt de kooklucht naar beneden af. De afgezogen lucht komt als eerst langs de vetfilter, die de kooklucht ontdoet van vetten. Daarna komt de afgezogen lucht langs een geurfilter. De geurfilter ontdoet de kooklucht van kookgeuren. Vervolgens wordt de lucht terug de ruimte ingeblazen. Als de kooklucht naar buiten wordt afgezogen (dus niet recirculatie) dan is er geen geurfilter nodig. 

Twee filter systemen: een vetfilter en geurfilter
Een recirculatie inductiekookplaat met afzuiging maakt dus gebruik van geïntegreerde filtersystemen: een vetfilter en een geurfilter. Voor de geurfilter zijn er twee veelgebruikte opties: een koolstoffilter en een plasmafilter. De MAKUS Moon maakt gebruik van een hoogwaardige koolstoffilter. 

Onderhoud filtersystemen
Goed onderhoud van zowel de vetfilter als de geurfilter is belangrijk. Dan werkt je inductie kookplaat met afzuiging het meest optimaal.

Vetfilter
De vetfilter houd je schoon door ‘m regelmatig in de afwasmachine te plaatsen. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van de intensiteit waarmee je kookt. Gebruikelijk is ongeveer een keer per week. Zijn er veel vetten vrijgekomen tijdens het kookproces? Stop ‘m dan gelijk na het koken in de vaatwasser of was ‘m met de hand af.

Geurfilter
De MAKUS Moon inductiekookplaat met afzuiging maakt gebruik van een hoogwaardige koolstoffilter. Door de koolstoffilter bij intensief gebruik om de 2/3 maanden te reinigen en te drogen, kan deze weer voor een nieuwe periode onbezorgd gebruik geschikt worden gemaakt.

Reinigen werkt door ‘m met de hand te spoelen met warm water (50-55 graden). Dit kan 4 tot 5 keer worden gedaan. Het drogen gaat door de filter in de oven te plaatsen, op 60 graden gedurende 60 min.

Koolstoffilter vervangen. De koolstoffilter wordt periodiek worden vervangen. De frequentie is afhankelijk van de intensiteit waarmee gekookt wordt:
- Intensief: 15 - 18 mnd
- Gemiddeld: 18 - 24mnd
- Laag: 24 - 27mnd

Een nieuwe koolstoffilter voor je kookplaat kopen? Elk type inductiekookplaat met afzuiging heeft zijn eigen model (koolstof)filter. Let erop dat je de juiste koolstoffilter voor jouw kookplaat aanschaft. Voor de MAKUS Moon inductiekookplaat kan de koolstoffilter los bij MAKUS worden aangeschaft.

Een ander type geurfilter dat steeds meer wordt toegepast is een plasmafilter. Een plasmafilter haalt naast kookgeuren ook bacteriën, schimmels en fijnstof uit de lucht. Een plasmafilter gaat 10-15 jaar mee. Het is technisch mogelijk om een plasmafilter op de MAKUS Moon aan te sluiten.

Heb je nog vragen hierover? Laat het ons weten. Je kunt een mail sturen naar info@makuskitchen.com.