Home / News / Doe de check: zijn je pannen geschikt voor inductie?
MAKUs Design inductiekookplaat pannen geschikt inductie

Doe de check: zijn je pannen geschikt voor inductie?

Via de website krijgen we regelmatig de vraag: moet ik mijn pannen weggooien als ik overstap van gas naar inductie? Gelukkig hoeft dat in de meeste gevallen niet!

Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een platte bodem heeft. Dat de pan magnetisch is, is belangrijk voor het werkingsmechanisme van de inductieplaat dat berust op de overdracht van elektronen. Een platte bodem is van belang omdat door het contactoppervlak tussen de pan en de inductieplaat elektronen worden doorgegeven die uiteindelijk zorgen voor het verhitten van de pan. 

Je kunt je eigen pannen testen op geschiktheid door de volgende tests te doen: 

1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch.

2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat. Soms is het lastig te zien als er een kleine bolling in zit. Dan merk je het snel genoeg als de pan niet goed warm wordt tijdens het koken op je inductieplaat. 

Voorbeelden van pannen:
- Is een een gietijzeren pan inductieproof? Ja (indien een platte bodem)
Is een rvs pan inductieproof? Ja (indien een platte bodem)
- Is een koperen pan geschikt voor inductie? Nee. Als deze een coating heeft die magnetisch is, dan wel. Dat kun je het best aan de verkoper vragen. 
- Is een aluminium pan inductie-proof? Nee. Als deze een coating heeft die magnetisch is, dan wel. Ook hier adviseren we: vraag het na bij de verkoper.

Op nieuwere pannen zie je vaak het inductie-proof symbool staan wanneer ze geschikt zijn voor inductiekoken. Dat symbool ziet er zo uit:

MAKUS Inductiekookplaat design symbool inductiekoken

Heb je nog vragen hierover of toch niet helemaal zeker of je eigen pannen geschikt zijn? Stel je vraag gerust via het MAKUS contactformulier.

Datum: 10-04-2020