Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Doe de check: zijn je pannen geschikt voor inductie?
MAKUs Design inductiekookplaat pannen geschikt inductie

Doe de check: zijn je pannen geschikt voor inductie?

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie

Via de website van MAKUS krijgen we regelmatig de vragen: kun je alle pannen gebruiken op inductie? Moet ik mijn pannen weggooien als ik overstap van gas naar inductie? Gelukkig hoeft dat in de meeste gevallen niet! Heb je een andere vraag, kijk dan op onze faq-pagina

Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een (enigszins) platte bodem heeft. Dat de pan magnetisch is, is belangrijk voor het werkingsmechanisme van de inductieplaat dat berust op de overdracht van elektronen. Een (enigszins) platte bodem is van belang omdat er tussen de pan en de inductieplaat elektronen worden doorgegeven die uiteindelijk zorgen voor het verhitten van de pan. 

MAKUS Marble inductiekookplaat 60cm
MAKUS Marble met gietijzeren grilplaat

Je kunt je eigen pannen testen op geschiktheid door de volgende tests te doen: 

1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch.

2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat. Een kleine bolling is niet erg, dan doet de pan het nog gewoon goed. Probeer de pan dus eerst, ook al is er een kleine bolling zichtbaar!


MAKUS Honeycomb met gietijzeren theepotje

Voorbeelden van pannen:
- Is een een gietijzeren pan inductieproof? Ja 
Is een rvs pan inductieproof? Ja (
- Is een koperen pan geschikt voor inductie? Nee. Als deze een coating heeft die magnetisch is, dan wel. Dat kun je het best aan de verkoper vragen. 
- Is een aluminium pan inductie-proof? Nee. Als deze een coating heeft die magnetisch is, dan wel. Ook hier adviseren we: vraag het na bij de verkoper.

Op nieuwere pannen zie je vaak het inductie-proof symbool staan wanneer ze geschikt zijn voor inductiekoken. Dat symbool ziet er zo uit:

MAKUS Inductiekookplaat design symbool inductiekoken

Heb je nog vragen hierover of toch niet helemaal zeker of je eigen pannen geschikt zijn? Stel je vraag gerust via het MAKUS contactformulier. Benieuwd of de stap van gas naar inductie een duurzame is? Lees er hier meer over. 

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.