Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Wat is inductiekoken precies?
MAKUs design inducteikookplaat

Wat is inductiekoken precies?

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie

Tussen de vormen van elektrisch koken zit verschil. Inductie en keramisch koken werken allebei op elektriciteit, maar hebben een andere werking. Ze worden nog wel eens met elkaar verward, zonde! Zo gebruikt koken op inductie bijvoorbeeld een stuk minder elektriciteit. In dit blog lees je over de voor- en nadelen van de verschillende vormen elektrisch koken. 


MAKUS Simply Pink! inductiekookplaat, Japans/Deense keukenstijl

Misschien ken je ze wel, van die witte onderstellen met zwarte rondjes erop die je vroeger in vakantiehuisjes had. Je verbrandde er gemakkelijk je vingers aan, want ze bleven lang warm maar je zag niet dat ze warm waren. Dit is de elektrische kookplaat. De zwarte elementen worden door elektriciteit opgewarmd, wat weer de pan opwarmt die je erop zet. 

Vervolgens werd het allemaal wat luxer en deed de keramische kookplaat zijn intrede. Een keramische kookplaat is een zwarte (keramische) glasplaat. Onder de glasplaat zitten elementen die warm worden en rood opgloeien als je ze aanzet. Ook daar kun je goed je vingers aan verbranden, alleen zie je in dit geval wel nog dat de plaat warm is. Nadeel van dit systeem is dat ze vrij langzaam werken, een stuk langzamer dan gas of inductie. Als je de stand verlaagt, dan wordt eerst het element onder de plaat minder warm en vervolgens wordt de inductieplaat minder warm. De keramische kookplaat dankt haar naam aan het keramische glas waar de bovenkant uit bestaat. Dat is keihard hittebestendig glas.


MAKUS Marble look inductiekookplaat, bij RhijnArt keukens 

De inductiekookplaat wordt nog wel eens met een keramische kookplaat verward. En dat is zonde want ze zijn nogal verschillend! Oké, eerst een overeenkomst: ook voor de inductieplaten wordt keramisch glas gebruikt. Het grote verschil zit in het werkingsmechanisme van een inductieplaat. Bij een inductieplaat wordt namelijk alleen de pan verwarmd, en dus niet een element dat onder de pan zit. Als je een kookzone aanzet zonder dat er een pan op staat, wordt de zone niet warm. En andersom ook: als een zone aanstaat en je haalt de pan eraf dan wordt die zone niet meer verwarmd. Je moet er natuurlijk niet gelijk je hand op leggen, want het glas is wel nog door de pan verwarmd en dus warm. Het koelt wel snel af. Het werkingsmechanisme is gebaseerd op magnetisme: de pan trekt elektronen aan. De elektronen gaan bewegen in de pan waardoor die opwarmt. Lees hier meer over pannen geschikt voor een inductiekookplaat.

In onderstaande tabel heb ik de verschillen en overeenkomsten tussen koken op een inductieplaat en op een keramische kookplaat op een rijtje gezet.

Inductiekookplaat

Keramische kookplaat

Overeenkomsten

 

 

Warmtebron

Elektriciteit

Elektriciteit

Materiaal van de bovenkant

Keramisch glas

Keramisch glas

Verschillen

 

 

Elektriciteitsverbruik en -kosten per jaar

175 kWh

€ 40,-

225 kWh

€ 51,75

Werkingsmechanisme

Op basis van een magnetisch veld. De pan die op een kookzone staat wordt verwarmd, niet de kookplaat zelf.

Het verwarmingselement onder de kookplaat wordt verwarmd, het verwarmingselement verwarmt vervolgens de pan. 

Snelheid van pan-verwarming en afkoeling van de plaat

De pan is sneller warm, omdat de pan op efficiënte wijze wordt verwarmd. De inductieplaat koelt sneller af, want hij stopt gelijk met verwarmen na het weghalen van de pan.

De pan verwarmen duurt langer, omdat eerst de verwarmingselementen moeten opwarmen. Afkoelen van de plaat duurt langer, omdat het verwarmingselement tijd nodig heeft om af te koelen.

Schoonmaken

Makkelijk

Redelijk makkelijk. Etensresten branden sneller in omdat de plaat langer warm blijft.

Mogelijkheid tot flexibele kookzones

Ja, lees onze blog!

Nee

Veiligheid

Veilig, zit standaard kinderbeveiliging op. En de inductieplaat schakelt automatisch af als er geen pannen op staan.

Minder veilig. Als je de plaat vergeet uit te zetten, blijft deze warm. Ook blijft de keramische plaat nog lang warm nadat deze is uitgeschakeld.

 

Is het helderder geworden zo? Als je nog vragen hebt, laat het ons weten via het contactformulier. 

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.