Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Maakt een inductiekookplaat geluid?
Maakt een inductiekookplaat geluid?

Maakt een inductiekookplaat geluid?

Geluid tijdens het koken op inductie is normaal
Vrijwel elke inductiekookplaat maakt geluid tijdens het gebruik. Het is niet de inductiekookplaat zelf die het geluid maakt, het zijn de pannen. De pannen worden namelijk in trilling gebracht door elektrische stromen veroorzaakt in de inductiekookplaat. Dat is heel normaal. Sterker nog: dat is de werking van inductie! De elektrische stroming gaat van de inductiekookplaat over in de pan die erop staat. Deze stroming brengt de deeltjes in de pan in trilling, waardoor de pan opwarmt. En daarmee wat er in de pan zit.

Zoemen of brommen
Je hoort een brommend of zoemend geluid. Inductiekookplaat eigen dus! Ook kun je een hoge pieptoon horen. Ook dat hoort bij een normale werking van de inductiekookplaat. Als je de pan van de kookzone afhaalt, verdwijnt het geluid weer.

Verschil tussen pannen 
De ene pan maakt meer geluid dan de andere pan. Dat heeft vaak te maken met de kwaliteit en het geleidingsvermogen van de pan. Volledig aluminium pannen en gietijzeren pannen geleiden goed en maken daardoor minder geluid. Gietijzeren pannen zijn vaak wat duurder. Tip: op marktplaats zitten er soms pareltjes tussen voor een schappelijke prijs. Goedkopere pannen waarvan de bodem uit meerdere lagen bestaat, maken meer geluid. Dit komt doordat er trillingen tussen de lagen kunnen ontstaan. 

Kortom: een inductiekookplaat maakt geluid tijdens het koken. Het geluid komt van de pan die erop staat. De ene pan maakt meer geluid dan de andere.

Meer vragen over het koken op inductie? Je kunt ze mailen naar info@makuskitchen.com.