Bestel een sample van jouw favoriete MAKUS Bestel hier een sample van jouw favoriete MAKUS
Home / Blogs / Tagged: design inductie
Binnen bij: Bettina Neseker

Binnen bij: Bettina Neseker

Een unieke kookplaat in een unieke keuken. Bettina Neseker zette met MAKUS het laatste accent op haar uitgesproken keuken. 

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Bettina Neseker en ik woon in Amsterdam Oud West, met kinderen en man. In 2013 heb ik CITYMOM opgezet: dé hotspot en lifestyle website voor moeders. Daarnaast ontwerp ik unieke kleden en spiegels via mijn merk STUDIO VACAY. In 2021 heb ik een opleiding interieurstyling gevolgd. Ik vind het te gek dat ik sindsdien van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Sinds dit jaar ben ik namelijk (ook) werkzaam als interieurstylist.”

Welke aspecten hebben een rol gespeeld bij het ontwerp van jullie keuken?
“Onze grote wens was een kookeiland. En dan wel een uniek exemplaar. Dat betekent dus niet van wit marmer bijvoorbeeld. Het moest echt een eyecatcher worden, het middelpunt van het huis.”

Jullie hebben gedurfde keuzes gemaakt, is dat alleen voor de keuken of komt dat terug in het gehele interieur?
“Ik hou van kleur. Dat zie je op verschillende plekken terug, zoals in alle slaapkamers en in de aanbouw op onze benedenverdieping. En ook in onze ‘Miami Vice’ toilet, dat lila tegels heeft met roze muren én roze wc en wasbak.”

Liep alles op rolletjes of zijn jullie ook tegen zaken aangelopen?
“Er liep weinig op rolletjes, maar dat wil ik graag achter mij laten. Niet meer over nadenken. Maar verbouwen, liever nooit meer.”

En, ben je blij met het resultaat?
“Heel erg blij. De keuken is precies wat ik mij had voorgesteld. De roze inductiekookplaat van MAKUS maakt hem helemaal af!”

Wat voor rol heeft de keuken in jullie gezinsleven?
“Ik wilde een kookeiland omdat het mij gezellig leek dat iedereen dan aan de bar hangt tijdens het koken. En eigenlijk zitten we nu alleen nog maar aan het kookeiland, en nooit meer aan tafel. Ontbijt, lunch, borrel en avondeten, alles is leuker aan het kookeiland. Ik zit er ook graag te werken. Kortom, eigenlijk zitten we er de hele dag! Het verbindt ons gezin. We hebben nog nooit zoveel tijd op een plek samen doorgebracht.” 

Wat adviseer je anderen bij het ontwerp van hun keuken?
“Handel naar je eigen behoeftes: wat vind je belangrijk in een keuken? Zelf hou ik niet van veel items op het aanrecht. Vandaar de keuze voor een kokend-waterkraan en een inductiekookplaat die mooi wegvallen in het geheel. Ik ben geen keukenprinses en daarom heb ik ook niet veel kookspullen, dus ook maar beperkte kastruimte. Dat zorgt voor een rustig interieur. Qua ontwerp raad ik ‘out of the box’ denken aan. De keuken is namelijk een plek die je meerdere keren per dag gebruikt, so make it a good one.”

Ben je blij met je MAKUS Simply Pink?
“Ik vind hem fantastisch. Ik was een beetje huiverig over inductie koken, maar daar vanaf dag één meteen aan gewend. Ik zou nu nooit meer anders willen. Daarbij vind ik het heel kindvriendelijk, zo zonder vlammen. Ook vind ik het mooi dat hij opgaat in de keuken zelf, dus niet zo’n zwarte opvallend vlak is. De MAKUS oogt rustig en past daardoor perfect bij ons interieur. Hij is echt uniek! Iedereen die onze keuken ziet, begint over de roze inductiekookplaat!”

Adviseer je MAKUS aan anderen?
“JAAAAAAA!!!!!”

 

Flexzone: to flex or not to flex?

Flexzone: to flex or not to flex?

Duurzaam koken in stijl? Ga voor een design inductiekookplaat van MAKUS die kleurt bij jouw interieur. Nieuwsgierig? Bekijk onze collectie.

Je ziet het tegenwoordig veel, een inductiekookplaat met een of meerdere flexzones. Dat betekent dat je twee of meer zones aan elkaar kunt koppelen. Je hebt zelfs een inductiekookplaat die één grote zone is, dus overal flex. Wat zijn de voors en tegens van flexzones?  


MAKUS Marble inductiekookplaat met grilplaat op de flexzone

Voordelen van een flexzone  
Het fijne van het koppelen van twee zones tot één grotere flexzone, is dat er een groter kookoppervlak ontstaat. Dat is met name handig als je een grote pan wilt gebruiken en de gehele bodem wilt verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een langwerpige grilplaat, een braadslee of een asperge-pan. Lees hier meer over geschikte inductiepannen. Als de inductiekookplaat geen flexzone heeft en twee kookzones dus niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden, dan lukt het niet om de gehele bodem pan te verwarmen. Je kunt natuurlijk wel twee zones tegelijkertijd gebruiken, alleen zal dat wel minder snel gaan.

Nadelen van een flexzone 
Een nadeel van een flexzone is dat het een pan net wat minder efficiënt verwarmt dan een ronde losse zone. Onder de flexzone zitten namelijk octaaf vormige spoelen, die als een soort tetteris blokjes tegen elkaar aan liggen. Consequentie is dat er een beetje ruimte tussen zit waar geen directe verwarming plaatsvindt. In de praktijk merk je er niet zo veel van, omdat het niet zo heel veel scheelt. Een ander nadeel van een of meerdere flexzones is dat het vaak duurdere inductieplaten zijn.


MAKUS Honeycomb inductiekookplaat. Foto: bij RhijnArt Keukens

Gebruik je het in de praktijk?
De flexzone wordt in de praktijk niet door iedereen gebruikt. Degenen die de flexzone wel af en toe gebruiken, geven aan dat ze het vooral fijn vinden voor de grotere pannen, zoals eerder aangegeven. Het gebruik van twee flexzones tegelijkertijd (zowel links als rechts) komt in de praktijk niet veel voor. 

De keuze van MAKUS 80cm en 60cm: deels flex
Bij MAKUS hebben we gekozen voor één flexzone, omdat we de optimale kookbeleving willen creëren. Ik gebruik de flexzone zelf regelmatig voor mijn langwerpige grillpan. Heerlijk om die courgettes in de lengte te kunnen grillen! Twee flexzones heeft niet zo veel zin, het wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt en is bovendien minder energie-efficiënt. MAKUS gaat voor de best of both worlds: deels flex, deels losse zones.

Is het helderder geworden zo? Als je nog vragen hebt, laat het ons weten via het contactformulier. 

Met een MAKUS design inductiekookplaat kook je duurzaam én stijlvol. Bekijk onze collectie en ontdek hoe je duurzaam kunt koken in stijl. Onze inductiekookplaten zijn geïnspireerd door de natuur, ontworpen in Nederland en geproduceerd in Duitsland volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

De keukenrenovatie van de familie Egler: Het resultaat

De keukenrenovatie van de familie Egler: Het resultaat

Joris en Sabine Egler wonen met hun zoontje Otis in Haarlem wonen. Sabine werkt als textieldesigner voor Scotch & Soda. Joris is creative director bij TBWA\NEBOKO. Ze wonen in een prachtig pand dat begin vorige eeuw is gebouwd. We spraken ze al een keer eerder, destijds zaten ze midden in de verbouwing, waaronder de renovatie van de keuken. Met de grootste zorg werd elke ruimte vormgegeven. We bevroegen ze over gemaakte keuzes, het proces hoe ze tot die keuzes kwamen en wat ze het meest spannend vonden. Inmiddels is de verbouwing klaar en wij zijn natuurlijk benieuwd: heeft het uitgepakt zoals ze hadden beoogd en gehoopt?

Zijn jullie blij met het resultaat van de keuken?
“Heel erg. Het is echt een meubelstuk in ons huis. Hij maakt de ruimte en de kamer.” Jullie vonden de keuze van de rode vloer het meest spannend, hoe is dat uitgepakt? “De rode vloer is echt super mooi. Hij maakt de keuken uniek, niet iets wat je eerder hebt gezien. De finishing is alleen best gevoelig. Maar naar een tijdje wen je daar ook aan.” Waar zijn jullie het meest door verrast? “Het is redelijk uitgepakt zoals we hadden gehoopt. Als je de beslissing maakt is er een hoop onzekerheid, je vertrouwt op intuïtie maar je weet het nooit zeker. Als je het dan af ziet, is het een soort bevestiging van jezelf.”

Hoe bevalt het koken op inductie?
“Goed, buiten dat het er natuurlijk prachtig uitziet, heb je veel meer mogelijkheden in kooksnelheid. Het schoonmaken is ook een stuk praktischer. Dat is ook wel handig omdat we vaker iets laten overkoken.”

Zijn daar nu na de verbouwing nieuwe inzichten bij gekomen?
“Dat is het duurder uitpakt dan je denkt. Iedereen zegt het, maar het is waar. Wat niemand je vertelt is dat zodra je er woont je het ook zo weer bent vergeten.”

Sabine, anderhalf jaar geleden gaf je aan dat we meer Memphis/80’s terug gaan zien in interieur. Zie je dat nu al terug? Ook in jullie eigen interieur? “We hebben een koffietafel uit de jaren 80’s aangeschaft en lamp van studio Areti geïnspireerd op die periode.”

Joris, wat is jouw favoriete recept van Sabine? 
“Indian cauliflower Korma.”

Sabine, wat is jouw favoriete recept van Joris?
“Linguine met vongole.”

Tips van Sabine bij het renoveren of aanschaffen van een nieuwe keuken:

1. “Kijk naar de lange termijn. De levenscyclus van een keuken is langer dan welke trend dan ook. 

2. Zoek materialen uit die mooi blijven of mooier worden naarmate ze ouder worden.

3. Denk goed na over hoe je je keuken wilt gebruiken. Denk daarbij in verschillende zones: waar wil je koken, was je af, kletsen, etc.

4. Durf geld uit te geven aan mooie spullen en goede materialen. Het doet pijn, maar het is het uiteindelijk waard.”

Design inductiekookplaat

MAKUS x LEICHT Amsterdam

Keukenstudio Asto en LEICHT Amsterdam zijn van dezelfde eigenaren (Benno en Martijn), het zijn wel twee verschillende concepten. Beide zaken beeldschoon. Het klikt met MAKUS. Het gedachtegoed en de designs werden direct gesnapt en omarmd. Ook dachten ze gelijk mee hoe ze het startende MAKUS verder konden helpen. Bijzonder en erg welkom.    

Wat typeert jullie en jullie keukenstudio’s?
“Eigentijds, persoonlijk en kwaliteit. De kwaliteit zit hem in veel facetten binnen onze organisatie. Van de keuze voor merken waar we mee werken tot aan de manier waarop we onze klanten bedienen, van rondleiding tot oplevering van de keuken. We doen niet alleen ons uiterste best, we hebben dankzij het feit dat we al bijna 50 jaar ervaring hebben en een familiebedrijf zijn een specifieke manier van service bieden, die ons uniek maakt. Dat wordt ook gewaardeerd door onze klanten. Met Asto zijn we een gerenommeerde naam in grootstedelijk Rotterdam en met LEICHT Kitchens Amsterdam hebben we een nieuw concept in de markt gezet. Dat eigentijdse karakter zit in ons DNA en laten we zien in onze showrooms en onze manier van onze klanten bedienen. Het persoonlijke zit uiteraard besloten in de familiewaarden die door onze vader, de oprichter van Asto Keukens, zijn geworteld binnen ons bedrijf en we in alle onderdelen uitdragen.”

Waar halen jullie de meeste lol uit?
“De meeste lol halen we uit het bedenken en uitvoeren van de meest uitdagende aanvragen van klanten. We kunnen vrijwel alle wensen vertalen naar een uitvoerbaar project doordat we met de merken die we voeren geen standaardkeukens ontwerpen, maar op maat gemaakt. We zijn altijd op zoek en in gesprek met leveranciers om hierover mee te denken, hoe we het nog mooier, leuker, beter werkbaar of logischer kunnen maken voor onze gezamenlijke klanten. En uiteraard het vinden van noviteiten die bij onze waarden passen. Het enthousiasme kunnen voelen en weer verder uitdragen en kansen creëren voor elkaar en uiteindelijk voor de eindklant.”

Jullie waren de eerste keukenstudio met een MAKUS: waarom werden jullie er zo enthousiast van?
“De verrassende en elegante manier waarop inductiekoken gepresenteerd kon worden. Hoe je een vast item in de keuken, doorgaans donker, ineens een eyecatcher was. Feitelijk een disruptie in het bestaande aanbod qua look ‘n feel. Daarnaast is de kwaliteit van de gekozen materialen van MAKUS iets waar ook ons hart sneller van gaat kloppen. De geweldige combinatie van esthetiek en kwaliteit werden we bijzonder enthousiast van. Waarbij het vernieuwende karakter van de kookplaat voor ons en onze klanten een bijzondere en eigentijdse uitbreiding van ons aanbod en verhaal biedt.”

Designers bij MAKUS: Merel en Mirjam

Designers bij MAKUS: Merel en Mirjam

Mirjam en Merel zijn het ontwerpduo van MAKUS. Ze weten elkaar uit te dagen, te inspireren en te stimuleren. Zo komen ze tot prachtige nieuwe MAKUS designs. Nieuwsgierig naar dit duo? Lees hier meer over M&M.  

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Merel: “We kennen elkaar dankzij een programma voor duurzame ondernemers bij de Impact Hub in Amsterdam. Het leuke van dat programma was dat er veel interactie en uitwisseling was tussen alle verschillende ondernemers.”

Mirjam:” Iedereen hielp elkaar met zijn of haar kennis. Op die manier bleek al snel dat ik met mijn ontwerp-achtergrond (Design Academy Eindhoven), Merel kon helpen bij het verwezenlijken van haar ideeën voor MAKUS.”

Hoe komen jullie tot nieuwe ontwerpen?
Merel: “We zijn eigenlijk constant bezig met trends, op het gebied van kleuren en patronen maar ook sociale trends. Denk aan de betekenis van een keuken of de plek van de keuken in het huis.”

Mirjam: “Wat voor ons heel belangrijk is, is dat de ontwerpen uiteindelijk tijdloos zijn. Een inductieplaat koop je voor een lange tijd, je wil dan niet dat je binnen een aantal jaar bent uitgekeken op het ontwerp.

Als we een trend hebben gevonden die past bij MAKUS, werken we verschillende opties uit die we door een groep consumenten laten beoordelen.”

Wat is de kracht van jullie samenwerking?
Mirjam: ”Werken met Merel voelt niet als werken. We delen hetzelfde enthousiasme en dat versterkt elkaar. Verder hebben we ieder onze eigen expertises waarin we de ander volledig vertrouwen en aanvullen. Als Merel iets zegt waar ik het niet mee eens ben is dat vaak omdat zij iets benadert vanuit een heel ander oogpunt dan ikzelf. De discussie die er dan ontstaat zorgt ervoor dat we uiteindelijk tot het beste resultaat komen. Zo blijven we van elkaar leren.”

Merel: “Amen.”

Waar zijn jullie nu mee bezig?
Merel: “We willen het assortiment graag uitbreiden, met zowel designs als functionaliteiten. Zo zie je in de markt nu veel inductie met geïntegreerde afzuiging. Met het geven van ook die optie, bieden we nog meer mogelijkheden je keuken naar eigen smaak in te delen. Wij willen ervoor zorgen dat ook je inductiekookplaat past bij je keuken, om zo nóg meer mensen fossielvrij te laten koken!”